Makaron z mango
Jeśli nie jemy mięsa, możemy przygotować wegetariańskie, ostre danie, na przykład z makaronem. Składniki: 200 gramów spaghetti, marchewka, por, połowa mango, czosnek, imbir, papryczka chili, sos sojowy, olej, łyżka sezamu, ocet ryżowy, cukier brązowy, pieprz, sól, sok z cytryny. Marchew kroimy na cienkie paseczki, pora i chili na talarki. Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny i cukier mieszamy ze sobą i gotowy sos wlewamy na patelnię. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente, sezam prażymy na suchej patelni, Sos mieszamy z gotowym makaronem, posypujemy danie sezamem i pokrojonym w kostkę mango. Gotowe.