WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Słodko-ostra kuchnia. 5 dań, które rozgrzeją nas w zimowe wieczory

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Pyszne!

Obraz
© iStock.com

Egzotyczna kuchnia charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest bardzo aromatyczna, często ostra, bo takie przyprawy są w niej wykorzystywane. Dania z ciepłych krajów są idealne na zimowe wieczory w Polsce. Rozgrzewają, sprawiają przyjemność, a ich przygotowanie wcale nie musi być trudne. Oto kilka naszych propozycji na słodko-ostre potrawy, które każdy jest w stanie przygotować w domu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Stek na ostro

Obraz
© 123RF

Tradycyjny stek wołowy można urozmaicić, wykorzystując przyprawy z dalekiego wschodu. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: stek wołowy z antrykotu lub udźca, ząbek czosnku, cukier trzcinowy, mielone chili, dwie łyżki kakao, pieprz, mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę. Czosnek siekamy, mieszamy w misce z przyprawami, cukrem i kakao. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na kilka minut. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno, układamy na niej stek i smażymy kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jaki poziom wysmażenia chcemy osiągnąć. Usmażone mięso przekładamy na deskę, przykrywamy folią aluminiową i po kilku minutach kroimy w plasterki. Dopiero teraz mięso solimy i podajemy z sałatą.

/ 6Skrzydełka słodko-ostre

Obraz
© 123RF

Wszyscy mięsożercy lubią smażone lub pieczone kurze skrzydełka. To świetna przystawka podczas przyjęcia lub smaczne danie na obiad czy kolację. Składniki: kurze skrzydełka, czosnek, świeża papryczka chili, imbir, limonka, oliwa, sos rybny, sos sojowy, cukier, papryka słodka i sól. Skrzydełka kurczaka kroimy na dwie części. Siekamy drobno czosnek i papryczkę chili, przekładamy do miski. Dodajemy sos rybny i sojowy, łyżkę cukru, sok z limonki oraz starty imbir, słodką paprykę i oliwę z oliwek. Wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła mięso. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez pół godziny (temperatura 180 stopni C.).

/ 6Krewetki z grilla

Obraz
© 123RF

Smażone krewetki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. W sklepach możemy kupić praktycznie wszystkie odmiany tych owoców morza. W naszym przepisie wykorzystajmy te nieugotowane, świeże. Potrzebujemy: pół kilograma krewetek bez głów, kilka łyżek ostrego keczupu, cukier trzcinowy, pieprz, sos rybny, mieloną ostrą paprykę, łyżkę trawy cytrynowej ze słoika, sok z cytryny, sól, oliwę z oliwek. Krewetki myjemy i osuszamy. Wszystkie pozostałe składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy do marynaty krewetki i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie nabijemy krewetki na bambusowe patyczki i smażymy na patelni pięć minut z każdej strony. Marynatę podgrzewamy i polewamy nią gotowe krewetki.

/ 6Makaron z mango

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli nie jemy mięsa, możemy przygotować wegetariańskie, ostre danie, na przykład z makaronem. Składniki: 200 gramów spaghetti, marchewka, por, połowa mango, czosnek, imbir, papryczka chili, sos sojowy, olej, łyżka sezamu, ocet ryżowy, cukier brązowy, pieprz, sól, sok z cytryny. Marchew kroimy na cienkie paseczki, pora i chili na talarki. Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny i cukier mieszamy ze sobą i gotowy sos wlewamy na patelnię. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente, sezam prażymy na suchej patelni, Sos mieszamy z gotowym makaronem, posypujemy danie sezamem i pokrojonym w kostkę mango. Gotowe.

/ 6Ostra sałatka z ogórków

Obraz
© 123RF

I na koniec egzotyczna wersja naszej swojskiej mizerii. Łatwa do przygotowania, ale smakująca zupełnie inaczej. Potrzebujemy: kilka ogórków, ocet ryżowy, biały cukier, kilka papryczek chili, sól, olej sezamowy. Ogórki myjemy dokładnie, ale ich nie obieramy. Kroimy je na plasterki. Papryczki chili siekamy drobno, dodajemy do ogórków. Z octu, oleju sezamowego, cukru i soli robimy sos. Zalewamy nim ogórki i pozostawiamy na godzinę, by smaki się uzupełniły.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości