Słodko-ostra kuchnia. 5 dań, które rozgrzeją nas w zimowe wieczory
Pyszne!
Egzotyczna kuchnia charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest bardzo aromatyczna, często ostra, bo takie przyprawy są w niej wykorzystywane. Dania z ciepłych krajów są idealne na zimowe wieczory w Polsce. Rozgrzewają, sprawiają przyjemność, a ich przygotowanie wcale nie musi być trudne. Oto kilka naszych propozycji na słodko-ostre potrawy, które każdy jest w stanie przygotować w domu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Stek na ostro
Tradycyjny stek wołowy można urozmaicić, wykorzystując przyprawy z dalekiego wschodu. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: stek wołowy z antrykotu lub udźca, ząbek czosnku, cukier trzcinowy, mielone chili, dwie łyżki kakao, pieprz, mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę. Czosnek siekamy, mieszamy w misce z przyprawami, cukrem i kakao. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na kilka minut. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno, układamy na niej stek i smażymy kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jaki poziom wysmażenia chcemy osiągnąć. Usmażone mięso przekładamy na deskę, przykrywamy folią aluminiową i po kilku minutach kroimy w plasterki. Dopiero teraz mięso solimy i podajemy z sałatą.
Skrzydełka słodko-ostre
Wszyscy mięsożercy lubią smażone lub pieczone kurze skrzydełka. To świetna przystawka podczas przyjęcia lub smaczne danie na obiad czy kolację. Składniki: kurze skrzydełka, czosnek, świeża papryczka chili, imbir, limonka, oliwa, sos rybny, sos sojowy, cukier, papryka słodka i sól. Skrzydełka kurczaka kroimy na dwie części. Siekamy drobno czosnek i papryczkę chili, przekładamy do miski. Dodajemy sos rybny i sojowy, łyżkę cukru, sok z limonki oraz starty imbir, słodką paprykę i oliwę z oliwek. Wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła mięso. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez pół godziny (temperatura 180 stopni C.).
Krewetki z grilla
Smażone krewetki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. W sklepach możemy kupić praktycznie wszystkie odmiany tych owoców morza. W naszym przepisie wykorzystajmy te nieugotowane, świeże. Potrzebujemy: pół kilograma krewetek bez głów, kilka łyżek ostrego keczupu, cukier trzcinowy, pieprz, sos rybny, mieloną ostrą paprykę, łyżkę trawy cytrynowej ze słoika, sok z cytryny, sól, oliwę z oliwek. Krewetki myjemy i osuszamy. Wszystkie pozostałe składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy do marynaty krewetki i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie nabijemy krewetki na bambusowe patyczki i smażymy na patelni pięć minut z każdej strony. Marynatę podgrzewamy i polewamy nią gotowe krewetki.
Makaron z mango
Jeśli nie jemy mięsa, możemy przygotować wegetariańskie, ostre danie, na przykład z makaronem. Składniki: 200 gramów spaghetti, marchewka, por, połowa mango, czosnek, imbir, papryczka chili, sos sojowy, olej, łyżka sezamu, ocet ryżowy, cukier brązowy, pieprz, sól, sok z cytryny. Marchew kroimy na cienkie paseczki, pora i chili na talarki. Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek, imbir i chili. Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny i cukier mieszamy ze sobą i gotowy sos wlewamy na patelnię. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente, sezam prażymy na suchej patelni, Sos mieszamy z gotowym makaronem, posypujemy danie sezamem i pokrojonym w kostkę mango. Gotowe.
Ostra sałatka z ogórków
I na koniec egzotyczna wersja naszej swojskiej mizerii. Łatwa do przygotowania, ale smakująca zupełnie inaczej. Potrzebujemy: kilka ogórków, ocet ryżowy, biały cukier, kilka papryczek chili, sól, olej sezamowy. Ogórki myjemy dokładnie, ale ich nie obieramy. Kroimy je na plasterki. Papryczki chili siekamy drobno, dodajemy do ogórków. Z octu, oleju sezamowego, cukru i soli robimy sos. Zalewamy nim ogórki i pozostawiamy na godzinę, by smaki się uzupełniły.