Zapiekanka z gruszek, winogron i bananów
Zdaniem smakoszy jesienią gruszki smakują najlepiej. Zawierają też najwięcej cennych składników odżywczych, w tym kwasów organicznych i rzadkich minerałów, chociażby boru, niezbędnego do prawidłowego przyswajania przez organizm wapnia, fosforu czy magnezu. Jak przygotować z nich pyszną zapiekankę? 2-3 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przekrojone na pół winogrona (najlepiej bezpestkowe) oraz pokrojone w plasterki banany. W sumie owoców powinno być ok. 40 dag. Układamy je na dnie wysmarowanej masłem formy, posypujemy cukrem i cynamonem, a na koniec zalewamy masą z dwóch żółtek ubitych ze 150 ml słodkiej śmietany i takiej samej ilości mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. (z termoobiegiem), zapiekamy około 10 minut, aż wierzch się zezłoci.