Zapiekanka z pigwy
Pigwa skrywa w sobie ogromną dawkę witaminy C (siedmiokrotnie większą niż cytryna!), witaminy B, pektyn, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Przypominające małe jabłuszka owoce tego niewielkiego drzewka mają bardzo twardy miąższ oraz kwaśny, cierpki smak. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale świetnie nadają się do przetwarzania. Sprawdzą się na przykład w jesienniej zapiekance, a dokładniej tarcie. Na upieczonym wcześniej kruchym cieście układamy obraną i pokrojoną w cienkie plasterki pigwę i zalewamy ją masą przygotowaną z małego kubeczka jogurtu naturalnego, dwóch jajek, 100 g cukru, 3 łyżek mąki i łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. Podajemy na ciepło.