Suszone owoce - siła błonnika
Suszone owoce, czyli także morele, śliwki, daktyle i figi to skarbnica dobrze przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia, pęczniejącego w żołądku i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości, co zmniejsza ryzyko otyłości. Chroni też przed nadciśnieniem i chorobą wieńcową.
Na szczególną uwagę zasługują wspomniane już daktyle i figi. Pierwsze z nich to prawdziwa bomba energetyczna, dostarczająca szybko wchłanianych przez organizm cukrów prostych, przede wszystkim glukozy, fruktozy i sacharozy. Daktyle zawierają także dużo potasu, witamin z grupy B oraz tauryny, czyli związku o właściwościach nasennych i antydepresyjnych. Są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł salicylanów korzystnie wpływających na układ krążenia. Ich działanie jest bardzo zbliżone do aspiryny.
Figi to bardzo bogate źródło prowitaminy A oraz cennych substancji mineralnych: potasu, fosforu, a zwłaszcza wapnia - 100 g tych owoców dostarcza go tyle, co szklanka mleka.