Orzechy - źródło zdrowych tłuszczów
Cenne właściwości wykazują także inne bakalie, np. migdały, naturalna broń w walce ze zmęczeniem. Dzieje się tak dzięki dużemu stężeniu magnezu oraz witamin z grupy B. Z badań naukowych wynika, że filiżanka migdałów zapewnia energię na pół godziny intensywnego wysiłku. Już dwanaście sztuk zaspokaja natomiast niemal połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E, której bardzo potrzebuje system odpornościowy.
Nie mniej wartościowe są orzechy, włoskie czy laskowe. Trudno znaleźć drugi tak "skoncentrowany" produkt spożywczy - to zasługa wysokiej (nawet 75-procentowej) zawartości tłuszczu, bogatego w kwasy nienasycone, które obniżają stężenie tzw. złego cholesterolu. Jak dowiedli ostatnio naukowcy wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom. Wysoka zawartość białka i niski indeks glikemiczny powodują, że po ich spożyciu na długie godziny czujemy się nasyceni, co sprzyjających chudnięciu. Jedzenie orzechów częściej niż raz w tygodniu zmniejsza również ryzyko zawału serca i udaru mózgu.