Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą
Składniki na 4 porcje: 2 filety śledziowe, 1 czerwona cebula, 1 brzoskwinia, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z pestek winogron, szczypta pieprzu, soli i cukru, plasterki cytryny i koperek do udekorowania (opcjonalnie).
Przygotowanie: filety śledziowe myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, łączymy ze śledziem i olejem. Solimy do smaku. Brzoskwinię sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez pestki. Posypujemy cukrem i skrapiamy cytryną. Łączymy z resztą składników, posypujemy koperkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum pół godziny.