Śledzie - postny, prozdrowotny przysmak na Wigilię

Bogactwo cennych składników i smaku. Tych błędów w przygotowaniu nie popełniaj.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Śledzie i śledzik nie tylko od święta

Obraz
© 123RF.COM

W średniowiecznej Polsce śledzie należały do potraw tanich i pospolitych. Potem mawiano, że gdyby śledź był droższy, należałby do najbardziej cenionych przysmaków świata. Nie zmienia to faktu, że przysłowiowy "śledzik" przetrwał stulecia i rozmaite kulinarne trendy oraz mody. Zazwyczaj jednak przypominamy sobie o nim od święta - pojawia się na wigilijnym i wielkanocnym stole, ale śledzie dominują przede wszystkim w postnym, grudniowym menu. W 1860 roku pisała o nich sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jedna z ikon polskiej sztuki kulinarnej: "W poście jada się ciągle śledzie i rozmaicie je podaje z oliwą, octem i kaparami lub z octem i cebulką, ale to wszystko stare sposoby". Obecnie oprócz klasyki, występuje sporo nowych, ciekawych w smaku przystawek ze śledziem w roku głównej. O swoich sposobach na śledzia, opowiedział nam Tomasz Jakubiak. Kucharz podpowiedział, jak kupować ten produkt, a przez zakupem warto też poznać składniki odżywcze, które skrywa w sobie ta ryba. Prezentujemy też kilka ciekawym przepisów.

/ 6Właściwości śledzi - czy są zdrowe?

Obraz
© Fotolia

Śledzie to ryby morskie, które dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią one aż 70 proc. wszystkich tłuszczów tej ryby. Co dzięki temu zyskujemy? Tłuszcze z ryb mają wpływ na prawidłową prace naszego mózgu, serca, wzroku. Obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi, wzmacniają pamięć i koncentrację. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach działają jak naturalne antydepresanty. Łagodzą huśtawki hormonalne i uspokajają. Ponadto wspomagają procesy metaboliczne, więc dzięki nim łatwiej chudniemy.

/ 6Tomek Jakubiak o śledziach

Obraz
© Fotolia

- Tak naprawdę kupując śledzia trzeba kierować się swoją wiedzą kulinarną, jak go przygotować. Dla mnie, dla zawodowca, który potrafi odsolić śledzie już po ich rozcięciu, najlepsze są te śledzie z beczki - one są bardzo słone i trzeba się umieć z nimi obchodzić. Musimy wiedzieć, jak długo trzymać w wodzie lub mleku, czy okładać je cebulą lub ziemniakami.

- Bardzo ważne, aby nie zalewać śledzia do odsolenia zbyt ciepłą wodą. Pamiętam, że mi kiedyś taka sytuacja się zdarzyła, gdy śpieszyłem się na dzień przed Wigilią. Śledź zalany w blachach wrzątkiem z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po prostu się rozpłynął i zamienił w śledziową zupę - dodaje kucharz.

- Oprócz klasyku, jak śledzić z cebulką, polecam połączenia nietypowe np. musztarda i miód do śledzia. Chętnie zajadam się też śledziem po kaszubsku, czyli z marynowaną papryką, ogórkiem konserwowym i najlepiej w sosie własnym na bazie koncentratu pomidorowego. Polecam też śledzie z dodatkiem przyprawy curry. Moja miłość do takiego doprawiania zrodziła się w krajach skandynawskich. W kuchni duńskiej jest to jeden z głównych rarytasów.

/ 6Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą

Obraz
© Fotolia

Składniki na 4 porcje: 2 filety śledziowe, 1 czerwona cebula, 1 brzoskwinia, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z pestek winogron, szczypta pieprzu, soli i cukru, plasterki cytryny i koperek do udekorowania (opcjonalnie).

Przygotowanie: filety śledziowe myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, łączymy ze śledziem i olejem. Solimy do smaku. Brzoskwinię sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez pestki. Posypujemy cukrem i skrapiamy cytryną. Łączymy z resztą składników, posypujemy koperkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum pół godziny.

/ 6Śledzie w śmietanie

Obraz
© Fotolia

Składniki: 500 g śledzi, winne jabłko, cebule, sok z połowy cytryny, sól, szczypta pieprzu i szczypta cukru, 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie).

Przygotowanie: śledzie moczymy kilka godzin w wodzie, obieramy ze skóry i ości, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Na tarce ścieramy obrane jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w plasterki, układamy na sicie i sparzamy wrzątkiem. Śledzie osuszamy, układamy w półmisku, przekładają cebulą. Dodajemy jabłka, całość zalewamy doprawioną solą i pieprzem śmietaną. Dekorujemy wedle uznania zieleniną.

/ 6Śledź z suszonymi śliwkami

Obraz
© Fotolia

Składniki: 500 g śledzi, 4 małe pieczarki, kawałek marynowanej papryki, kilka suszonych śliwek, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka rodzynek, szczypta pieprzu, zielenina do przybrania.

Przygotowanie: wymoczone, obrane i oczyszczone śledzie kroimy na paski. Pieczarki kroimy w paski, śliwki namaczamy we wrzątku i osuszamy. Opłukane na sicie rodzynki przelewamy wrzątkiem, suszymy. Na każdy pasek śledzi nakładamy pieczarkę, kawałek papryczki, śliwkę. Zwijamy. Skrapiamy olejem, oprószamy pieprzem i posypujemy rodzynkami. Wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy na zimno solo lub do ziemniaków z wody.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć