Śledzie - postny, prozdrowotny przysmak na Wigilię
Śledzie i śledzik nie tylko od święta
Bogactwo cennych składników i smaku. Tych błędów w przygotowaniu nie popełniaj.
W średniowiecznej Polsce śledzie należały do potraw tanich i pospolitych. Potem mawiano, że gdyby śledź był droższy, należałby do najbardziej cenionych przysmaków świata. Nie zmienia to faktu, że przysłowiowy "śledzik" przetrwał stulecia i rozmaite kulinarne trendy oraz mody. Zazwyczaj jednak przypominamy sobie o nim od święta - pojawia się na wigilijnym i wielkanocnym stole, ale śledzie dominują przede wszystkim w postnym, grudniowym menu. W 1860 roku pisała o nich sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jedna z ikon polskiej sztuki kulinarnej: "W poście jada się ciągle śledzie i rozmaicie je podaje z oliwą, octem i kaparami lub z octem i cebulką, ale to wszystko stare sposoby". Obecnie oprócz klasyki, występuje sporo nowych, ciekawych w smaku przystawek ze śledziem w roku głównej. O swoich sposobach na śledzia, opowiedział nam Tomasz Jakubiak. Kucharz podpowiedział, jak kupować ten produkt, a przez zakupem warto też poznać składniki odżywcze, które skrywa w sobie ta ryba. Prezentujemy też kilka ciekawym przepisów.