Śledziowa sałatka kaszubska
Potrzebne składniki:
250 g filetów śledziowych matias a'la węgorz (1 opakowanie)
5 średnich ugotowanych ziemniaków,
1 średnia cebula,
2 średnie kiszone ogórki,
100 g rodzynek,
1 mały pęczek koperku,
250 ml kwaśnej śmietany,
sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
Przepis nadesłany przez: sferagastro