Przekładaniec śledziowy
Potrzebne składniki:
8 filetów śledziowych - wymoczyć i pokroić w dzwonka
4 ziemniaki - ugotować w mundurkach, obrać
4 średnie buraki - ugotować obrać
4-5 jaj - ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek
1mały kubek śmietany (125 ml)
1 majonez (250 ml)
natka pietruszki - posiekać
Sposób przygotowania:
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku. Układać w szklanym naczyniu warstwami, (smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu): białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki. Wierzch posypać natką pietruszki.
Przepis nadesłany przez: julia313