Śledź - najciekawsze przepisy

Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D

Obraz

/ 8Śledzik - skąd ta tradycja?

Obraz
© Thinkstock

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego wiedząc, że już wkrótce post i trzeba będzie zacisnąć pasa na długie 40 dni.

Trzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.

Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza.

Podpowiadamy, jak go przyrządzić!

/ 8Śledzik z jabłkami

Obraz
© Thinstock

Potrzebne składniki:
śledzie w oleju (kilka sztuk)
ogórek kiszony
2 jabłka
1 cebula
majonez
śmietana
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w kostkę i rozłożyć do małych naczyniek. Ogórek pokroić w kostkę i dołożyć po kilka sztuk do śledzi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę sparzyć i drobno pokroić. Wymieszać jabłka z cebulą dodać śmietanę oraz majonez i doprawić do smaku. Gotową masą przykrywamy śledzie i gotowe. Smacznego!

Przepis nadesłany przez: dawcio796

/ 8Pietruszkowo ? czosnkowy śledź w oliwie

Obraz
© dawcio796

Potrzebne składniki:
1 kg lekko solonych śledzi
pęczek zielonej pietruszki
2 główki czosnku
pieprz biały
oliwa lub olej dobrej jakości

Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając w naczyniu w trakcie tego procesu. Potem kroimy w dzwonka - ja preferuję małe kawałeczki: takie "raz w mordeczki". Natkę pietruszki i czosnek szatkuję na drobno i mieszam ze sobą. W naczyniu układam: warstwę śledzików, posypuję pietruszką z czosnkiem i odrobiną białego pieprzu. I tak warstwa po warstwie... Na koniec całość zalewam oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem, tak aby śledziki były przykryte. Wstawiam na co najmniej dobę do lodówki. Dobra wiadomość jest taka, że jeżeli zasmakują komuś te śledziki tak jak mi i mojej rodzince, to można zalewy używać kilkukrotnie. Wystarczy jedynie uzupełnić ilość oleju.

Przepis nadesłany przez: dawcio796

/ 8Przekładaniec śledziowy

Obraz
© Thinkstock

Potrzebne składniki:
8 filetów śledziowych - wymoczyć i pokroić w dzwonka
4 ziemniaki - ugotować w mundurkach, obrać
4 średnie buraki - ugotować obrać
4-5 jaj - ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek
1mały kubek śmietany (125 ml)
1 majonez (250 ml)
natka pietruszki - posiekać

Sposób przygotowania:
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku. Układać w szklanym naczyniu warstwami, (smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu): białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki. Wierzch posypać natką pietruszki.

Przepis nadesłany przez: julia313

/ 8Śledziowa sałatka kaszubska

Obraz
© Thinkstock

Potrzebne składniki:
250 g filetów śledziowych matias a'la węgorz (1 opakowanie)
5 średnich ugotowanych ziemniaków,
1 średnia cebula,
2 średnie kiszone ogórki,
100 g rodzynek,
1 mały pęczek koperku,
250 ml kwaśnej śmietany,
sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

Przepis nadesłany przez: sferagastro

/ 8Śledzie po góralsku

Obraz
© sxc.hu

Potrzebne składniki:
6 filetów śledziowych
3 cebule
puszka koncentratu pomidorowego
20 dag pieczarek
olej,
sól, cukier, papryka słodka, pieprz.

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój na plasterki, usmaż, połącz z cebulą, dodaj koncentrat, ew. trochę wody. Przypraw, podgrzewaj minutę, ostudź. Wymoczone wcześniej śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając cebulą z pieczarkami. Zostaw na noc w lodówce. Pyszne z czarnym chlebem.

Przepis nadesłany przez: zagadkaa21

/ 8Śledź w sosie majonezowo ? musztardowym

Obraz
© buciol78

Potrzebne składniki:
7 filetów śledziowych a'la matias
80 dag ogórków konserwowych
15 dag musztardy
30 dag majonezu
20 dag śmietany 18% homogenizowanej
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki białej gorczycy
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Marynata:
1l. wody
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 goździki
4 kulki pieprzu
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotowujemy w garnku, studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe, odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, dodajemy gorczycę, curry, mieszamy. Do majonezu wrzucamy filety śledziowe oraz ogórki i wszystko dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy do smaku. Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy zieloną cebulką i cytryną. Smacznego! Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.

Przepis nadesłany przez: buciol78

/ 8Śledzik cytrynowo - majerankowy

Obraz
© zewaewa

Potrzebne składniki:
6 płatów śledzi a?la matias
1 duża cebula
sok z jednej cytryny
2 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu cytrynowego
1 łyżka majeranku
1/2 szklanki oleju ryżowego

Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć kilka razy zmieniając wodę. Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski. Cebulę obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, majeranek rozetrzeć w dłoniach. Gotowe śledzie przełożyć np. do słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakują po około 2-3 dniach.

Przepis przesłany przez: zewaewa

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"