Śledź - najciekawsze przepisy
Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D
Śledzik - skąd ta tradycja?
To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego wiedząc, że już wkrótce post i trzeba będzie zacisnąć pasa na długie 40 dni.
Trzy dni szaleństwa kończył śledzik. O północy do drzwi pukał Popielec - postać w łachmanach i ze śledziem w dłoni, która była symbolem Wielkiego Postu. Przepędzał z karczmy wszystkich tancerzy, a tych bardziej opornych traktował batem.
Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza.
Podpowiadamy, jak go przyrządzić!
Śledzik z jabłkami
Potrzebne składniki:
śledzie w oleju (kilka sztuk)
ogórek kiszony
2 jabłka
1 cebula
majonez
śmietana
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w kostkę i rozłożyć do małych naczyniek. Ogórek pokroić w kostkę i dołożyć po kilka sztuk do śledzi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę sparzyć i drobno pokroić. Wymieszać jabłka z cebulą dodać śmietanę oraz majonez i doprawić do smaku. Gotową masą przykrywamy śledzie i gotowe. Smacznego!
Przepis nadesłany przez: dawcio796
Pietruszkowo ? czosnkowy śledź w oliwie
Potrzebne składniki:
1 kg lekko solonych śledzi
pęczek zielonej pietruszki
2 główki czosnku
pieprz biały
oliwa lub olej dobrej jakości
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając w naczyniu w trakcie tego procesu. Potem kroimy w dzwonka - ja preferuję małe kawałeczki: takie "raz w mordeczki". Natkę pietruszki i czosnek szatkuję na drobno i mieszam ze sobą. W naczyniu układam: warstwę śledzików, posypuję pietruszką z czosnkiem i odrobiną białego pieprzu. I tak warstwa po warstwie... Na koniec całość zalewam oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem, tak aby śledziki były przykryte. Wstawiam na co najmniej dobę do lodówki. Dobra wiadomość jest taka, że jeżeli zasmakują komuś te śledziki tak jak mi i mojej rodzince, to można zalewy używać kilkukrotnie. Wystarczy jedynie uzupełnić ilość oleju.
Przepis nadesłany przez: dawcio796
Przekładaniec śledziowy
Potrzebne składniki:
8 filetów śledziowych - wymoczyć i pokroić w dzwonka
4 ziemniaki - ugotować w mundurkach, obrać
4 średnie buraki - ugotować obrać
4-5 jaj - ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek
1mały kubek śmietany (125 ml)
1 majonez (250 ml)
natka pietruszki - posiekać
Sposób przygotowania:
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku. Układać w szklanym naczyniu warstwami, (smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu): białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki. Wierzch posypać natką pietruszki.
Przepis nadesłany przez: julia313
Śledziowa sałatka kaszubska
Potrzebne składniki:
250 g filetów śledziowych matias a'la węgorz (1 opakowanie)
5 średnich ugotowanych ziemniaków,
1 średnia cebula,
2 średnie kiszone ogórki,
100 g rodzynek,
1 mały pęczek koperku,
250 ml kwaśnej śmietany,
sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
Przepis nadesłany przez: sferagastro
Śledzie po góralsku
Potrzebne składniki:
6 filetów śledziowych
3 cebule
puszka koncentratu pomidorowego
20 dag pieczarek
olej,
sól, cukier, papryka słodka, pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Pieczarki pokrój na plasterki, usmaż, połącz z cebulą, dodaj koncentrat, ew. trochę wody. Przypraw, podgrzewaj minutę, ostudź. Wymoczone wcześniej śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając cebulą z pieczarkami. Zostaw na noc w lodówce. Pyszne z czarnym chlebem.
Przepis nadesłany przez: zagadkaa21
Śledź w sosie majonezowo ? musztardowym
Potrzebne składniki:
7 filetów śledziowych a'la matias
80 dag ogórków konserwowych
15 dag musztardy
30 dag majonezu
20 dag śmietany 18% homogenizowanej
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki białej gorczycy
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
Marynata:
1l. wody
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 goździki
4 kulki pieprzu
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty zagotowujemy w garnku, studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe, odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24h. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną, dodajemy gorczycę, curry, mieszamy. Do majonezu wrzucamy filety śledziowe oraz ogórki i wszystko dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy do smaku. Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy zieloną cebulką i cytryną. Smacznego! Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.
Przepis nadesłany przez: buciol78
Śledzik cytrynowo - majerankowy
Potrzebne składniki:
6 płatów śledzi a?la matias
1 duża cebula
sok z jednej cytryny
2 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu cytrynowego
1 łyżka majeranku
1/2 szklanki oleju ryżowego
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć kilka razy zmieniając wodę. Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski. Cebulę obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, majeranek rozetrzeć w dłoniach. Gotowe śledzie przełożyć np. do słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakują po około 2-3 dniach.
Przepis przesłany przez: zewaewa