Pietruszkowo ? czosnkowy śledź w oliwie
Potrzebne składniki:
1 kg lekko solonych śledzi
pęczek zielonej pietruszki
2 główki czosnku
pieprz biały
oliwa lub olej dobrej jakości
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie, dwukrotnie ją zmieniając w naczyniu w trakcie tego procesu. Potem kroimy w dzwonka - ja preferuję małe kawałeczki: takie "raz w mordeczki". Natkę pietruszki i czosnek szatkuję na drobno i mieszam ze sobą. W naczyniu układam: warstwę śledzików, posypuję pietruszką z czosnkiem i odrobiną białego pieprzu. I tak warstwa po warstwie... Na koniec całość zalewam oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem, tak aby śledziki były przykryte. Wstawiam na co najmniej dobę do lodówki. Dobra wiadomość jest taka, że jeżeli zasmakują komuś te śledziki tak jak mi i mojej rodzince, to można zalewy używać kilkukrotnie. Wystarczy jedynie uzupełnić ilość oleju.
Przepis nadesłany przez: dawcio796