Przepis na babeczki z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii,
- duże jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 2 łodygi rabarbaru.
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kruszonki – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wstaw je do lodówki. Teraz łodyżki rabarbaru pokrój w dosyć cienkie plasterki. Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ziarenka wanilii. Do drugiej miseczki wlej mleko, olej i dodaj jako, a następnie wymieszaj je ze sobą. Teraz do suchych składników wlej mokre i mieszaj, aż wszystkie połączą się i utworzą gładką masę. Ciasto wlej do papilotek, na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru i przykryj je kruszonką. Tak przygotowane babeczki włóż do formy i wstaw ją do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.