Sezon na rabarbar czas zacząć

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Dlaczego warto jeść go właśnie teraz?

Obraz
© Shutterstock.com

Rabarbar jest dobrze znaną w Polsce rośliną. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych” ogrodów z malwami i malinami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a ogonki – smaczną przekąską. Jednak ci, którzy nie mają ogródka, mogą kupić rabarbar w sklepie, tym bardziej że właśnie teraz znajdziemy go w naprawdę promocyjnych cenach w dyskontach spożywczych. Rabarbar stwarza wiele smacznych możliwości w kuchni i choć rośnie przez całą wiosnę i lato, zbierać i kupować go należy tylko do połowy czerwca. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie i smakowity pomysł na rabarbar znajdziecie na kolejnych kartach galerii. Zapraszamy!

/ 5Jedz na zdrowie

Obraz
© Shutterstock.com

Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność. Rabarbar jest doskonałym źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza i fosforu. Dodatkowo jest niskokaloryczną przekąską – w 100 g rabarbaru zawartych jest zaledwie 20 kcal, ale za to sporo błonnika, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.

/ 5Gdzie kupić rabarbar?

Obraz
© 123RF.COM

Podczas sezonu rabarbar znajdziemy praktycznie na każdym straganie, ale także w większoci supermarketów i dyskontów spożywczych. Warto kupić go właśnie teraz, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale także cenę - coraz częściej znajdziesz go wśród przecenionych produktów. Jeśli zastanawiasz się jaki rabarbar kupić, to warto wiedzieć, że im czerwieńsze są jego łodygi, tym słodszy jest ich smak.

/ 5Najlepszy właśnie teraz

Obraz
© Shutterstock.com

Rabarbar jest zdrową przekąską, ale wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Zbyt duża jego ilość w diecie może przyczynić się do wypłukania wapnia z organizmu. Zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w nerkach pod postacią kamieni. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby borykające się z chorobami nerek i reumatyzmem.

Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Później ich spożywanie może powodować zatrucia pokarmowe. Dlaczego? Otóż rabarbar zawiera szczawiany wapnia. O ile na początku jest ich niewiele, o tyle w łodydze mającej ponad 5 tygodni ich poziom rośnie.

/ 5Przepis na babeczki z rabarbarem i kruszonką

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii,
  • duże jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łodygi rabarbaru.
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii.

Zacznij od przygotowania kruszonki – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wstaw je do lodówki. Teraz łodyżki rabarbaru pokrój w dosyć cienkie plasterki. Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ziarenka wanilii. Do drugiej miseczki wlej mleko, olej i dodaj jako, a następnie wymieszaj je ze sobą. Teraz do suchych składników wlej mokre i mieszaj, aż wszystkie połączą się i utworzą gładką masę. Ciasto wlej do papilotek, na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru i przykryj je kruszonką. Tak przygotowane babeczki włóż do formy i wstaw ją do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia