Dlaczego warto jeść go właśnie teraz?
Rabarbar jest dobrze znaną w Polsce rośliną. Uprawiają ją zazwyczaj miłośnicy "babcinych” ogrodów z malwami i malinami w tle. Jego ogromne i rozłożyste liście są doskonałą ozdobą, a ogonki – smaczną przekąską. Jednak ci, którzy nie mają ogródka, mogą kupić rabarbar w sklepie, tym bardziej że właśnie teraz znajdziemy go w naprawdę promocyjnych cenach w dyskontach spożywczych. Rabarbar stwarza wiele smacznych możliwości w kuchni i choć rośnie przez całą wiosnę i lato, zbierać i kupować go należy tylko do połowy czerwca. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie i smakowity pomysł na rabarbar znajdziecie na kolejnych kartach galerii. Zapraszamy!
Jedz na zdrowie
Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie – działa krwiotwórczo. Wspomaga również odporność. Rabarbar jest doskonałym źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza i fosforu. Dodatkowo jest niskokaloryczną przekąską – w 100 g rabarbaru zawartych jest zaledwie 20 kcal, ale za to sporo błonnika, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.
Gdzie kupić rabarbar?
Podczas sezonu rabarbar znajdziemy praktycznie na każdym straganie, ale także w większoci supermarketów i dyskontów spożywczych. Warto kupić go właśnie teraz, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze, ale także cenę - coraz częściej znajdziesz go wśród przecenionych produktów. Jeśli zastanawiasz się jaki rabarbar kupić, to warto wiedzieć, że im czerwieńsze są jego łodygi, tym słodszy jest ich smak.
Najlepszy właśnie teraz
Rabarbar jest zdrową przekąską, ale wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Zbyt duża jego ilość w diecie może przyczynić się do wypłukania wapnia z organizmu. Zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w nerkach pod postacią kamieni. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby borykające się z chorobami nerek i reumatyzmem.
Zbiór rabarbaru przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Później ich spożywanie może powodować zatrucia pokarmowe. Dlaczego? Otóż rabarbar zawiera szczawiany wapnia. O ile na początku jest ich niewiele, o tyle w łodydze mającej ponad 5 tygodni ich poziom rośnie.
Przepis na babeczki z rabarbarem i kruszonką
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii,
- duże jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 2 łodygi rabarbaru.
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii.
Zacznij od przygotowania kruszonki – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wstaw je do lodówki. Teraz łodyżki rabarbaru pokrój w dosyć cienkie plasterki. Przygotuj dużą miskę, wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ziarenka wanilii. Do drugiej miseczki wlej mleko, olej i dodaj jako, a następnie wymieszaj je ze sobą. Teraz do suchych składników wlej mokre i mieszaj, aż wszystkie połączą się i utworzą gładką masę. Ciasto wlej do papilotek, na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru i przykryj je kruszonką. Tak przygotowane babeczki włóż do formy i wstaw ją do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.