Gołąbki z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta, nazywana w niektórych regionach Polski modrą, rzadko jest wykorzystywana do przygotowania gołąbków, a to głównie z powodu swojej kruchości i łamliwości. Odpowiednio przygotowana jest jednak znakomita. Składniki: główka czerwonej kapusty, pół kilograma mięsa mielonego, szklanka kaszy jęczmiennej, cebula, jajko, pęczek koperku, sól i pieprz, bulion warzywny. Z kapusty wycinamy głąba, wkładamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy około pół godziny. Wyjmujemy główkę i studzimy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Łączymy z kaszą, mięsem mielonym, jajkiem, posiekanym koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty delikatnie odrywamy liście, w każdy zawijamy farsz, układamy w szerokim rondlu dość ściśle obok siebie, zalewamy bulionem i gotujemy przez około godzinę.