Sezon na gołąbki i nie tylko. Pyszne dania zawinięte w zielone liście

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Smakowite pomysły na obiad

Obraz
© 123RF

Gołąbki znają chyba wszyscy Polacy. Te pyszne kapuściane zawijańce najczęściej faszerowane są mięsem mielonym i ryżem. Istnieje jednak, i to nie tylko w kuchni polskiej, wiele podobnych dań, opartych na tej samej technice – farszu zawiniętego w roślinne liście.

Do zrobienia takich nietypowych gołąbków nie musimy wykorzystywać jedynie białej kapusty. Idealnie nadają się również kapusta czerwona, liście winorośli, boćwiny czy szpinaku. Oto kilka naszych propozycji na nietypowe gołąbki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Boćwina z farszem warzywnym

Obraz
© Shutterstock.com

Boćwina to niezbyt popularne warzywo, ale jest bardzo zdrowe i smaczne. Do przygotowania naszych gołąbków potrzebujemy jak największe liście. Takie trafiają się w każdym pęczku boćwiny – młode wykorzystujemy do sałatek, starsze, większe nadziewajmy. Nadzienie przygotowujemy z: marchewki, pietruszki, pora, cebuli, czosnku, jajka, bułki tartej i przypraw – soli, pieprzu i suszonego oregano. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Farsz odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Z liści boćwiny wycinamy grube nerwy. Zanurzamy liście na chwilę do wrzątku, potem od razu do zimnej wody, nakładamy na nie farsz, zwijamy i dusimy pół godziny w osolonej wodzie z dodatkiem masła i śmietany.

/ 6Gołąbki z czerwonej kapusty

Obraz
© 123RF

Czerwona kapusta, nazywana w niektórych regionach Polski modrą, rzadko jest wykorzystywana do przygotowania gołąbków, a to głównie z powodu swojej kruchości i łamliwości. Odpowiednio przygotowana jest jednak znakomita. Składniki: główka czerwonej kapusty, pół kilograma mięsa mielonego, szklanka kaszy jęczmiennej, cebula, jajko, pęczek koperku, sól i pieprz, bulion warzywny. Z kapusty wycinamy głąba, wkładamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy około pół godziny. Wyjmujemy główkę i studzimy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Łączymy z kaszą, mięsem mielonym, jajkiem, posiekanym koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty delikatnie odrywamy liście, w każdy zawijamy farsz, układamy w szerokim rondlu dość ściśle obok siebie, zalewamy bulionem i gotujemy przez około godzinę.

/ 6Winorośl z ryżem i baraniną

Obraz
© Shutterstock.com

Ta potrawa pochodzi z Grecji i Turcji. Tam liście winorośli używane są bardzo często. U nas jeszcze nie są tak popularne, bo klimat na to nie pozwala. Możemy jednak kupić już przygotowane liście w słoikach, puszkach czy mrożone. Możemy również przygotować je samodzielnie, gotując przez kilkanaście minut liście w osolonej wodzie, a następnie pozostawiając w solance na kilka dni. Nadzienie robimy z ryżu, mielonej baraniny, rodzynek, cebuli, czosnku, pieprzu, soli i tymianku. Mięso smażymy na maśle razem z posiekaną cebulą i czosnkiem, doprawiając je, ryż gotujemy, rodzynki moczymy w wodzie i odsączamy. Łączymy wszystkie składniki farszu, nakładamy po łyżce na liście, które ściśle zawijamy. Takie „gołąbki” najlepsze są na zimno.

/ 6Cała główka kapusty nadziewana

Obraz
© Shutterstock.com

Smak gołąbków uzyskamy nawet nie zawijając mięsa w liście. Łatwiej i szybciej możemy nadziać… całą główkę kapusty. Najpierw wkładamy ją do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez godzinę. Studzimy ją, nacinamy prawie do końca na cztery części i lekko rozsuwamy liście. Soczewicę - bazę farszu, gotujemy w rosole. Gdy zmięknie, dodajemy do niej posiekaną i podsmażoną cebulę i czosnek. Masę przyprawiamy dużą ilością pieprzu i suszonego majeranku. Farsz wkładamy między liście, a następnie związujemy główkę kapusty grubym szpagatem, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Dzielimy na porcje i podajemy z młodymi ziemniakami.

/ 6Kapusta włoska z nadzieniem grzybowym

Obraz
© Shutterstock.com

Gołąbki z włoskiej kapusty są delikatne, więc możemy je gotować krócej. Składniki: główka kapusty włoskiej, pół kilograma pieczarek, pęczek koperku, cebula, masło, pieprz, sól, gęsta śmietana. Z kapusty odcinamy liście i blanszujemy je przez kilka minut w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekane pieczarki i cebulę. Dodajemy posiekany koperek, przyprawy i śmietanę. Gotujemy krótko, aż sos zgęstnieje, studzimy i nakładamy na liście kapusty. Zawijamy i dusimy w osolonej wodzie. Gołąbki gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce