Boćwina z farszem warzywnym
Boćwina to niezbyt popularne warzywo, ale jest bardzo zdrowe i smaczne. Do przygotowania naszych gołąbków potrzebujemy jak największe liście. Takie trafiają się w każdym pęczku boćwiny – młode wykorzystujemy do sałatek, starsze, większe nadziewajmy. Nadzienie przygotowujemy z: marchewki, pietruszki, pora, cebuli, czosnku, jajka, bułki tartej i przypraw – soli, pieprzu i suszonego oregano. Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajko, bułkę i przyprawy. Farsz odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Z liści boćwiny wycinamy grube nerwy. Zanurzamy liście na chwilę do wrzątku, potem od razu do zimnej wody, nakładamy na nie farsz, zwijamy i dusimy pół godziny w osolonej wodzie z dodatkiem masła i śmietany.