Tartaletki z figami i migdałami
Składniki na tartaletki: 240 g masła o temperaturze pokojowej, 1/3 szklanki cukru, 4 żółtka, 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 3 łyżki miodu, figi, płatki migdałowe, cukier puder.
Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i ekstrakt migdałowy, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i sól, wymieszać do połączenia składników. Na oprószonym mąką blacie zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie chwilę ugniatać ciasto na blacie i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokroić na 6 porcji i wyłożyć 6 foremek o średnicy 10 cm. Odciąć nadmiar ciasta na brzegach, ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyjąć foremki z lodówki i wstawić do piekarnika i piec 15 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Po tym czasie lekko przestudzić, nałożyć miód i owoce, wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Przed podaniem posypać migdałami i cukrem pudrem.