Sezon na figi - co warto o nich wiedzieć?
Pyszny afrodyzjak
Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. W sezonie coraz łatwiej kupić świeże okazy w polskich sklepach. Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej można jeść na surowo lub użyć do wypieków, przetworów i sałatek. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Oto kilka powodów dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych przepisów.
Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. W sezonie coraz łatwiej kupić świeże okazy w polskich sklepach. Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej można jeść na surowo lub użyć do wypieków, przetworów i sałatek. Przez wielu uważane za smakołyki korzystnie wpływające na libido i męską potencję. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Oto kilka powodów dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych przepisów.