Sezon na figi - co warto o nich wiedzieć?
Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. W sezonie coraz łatwiej kupić świeże okazy w polskich sklepach. Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej można jeść na surowo lub użyć do wypieków, przetworów i sałatek. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Oto kilka powodów dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych przepisów.
Pyszny afrodyzjak
Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. W sezonie coraz łatwiej kupić świeże okazy w polskich sklepach. Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej można jeść na surowo lub użyć do wypieków, przetworów i sałatek. Przez wielu uważane za smakołyki korzystnie wpływające na libido i męską potencję. To produkty o wyjątkowych właściwościach. Oto kilka powodów dlaczego warto jeść figi i propozycje prostych przepisów.
Co w niech siedzi?
Figi to świetne źródło błonnika, który nie tylko sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, ale również wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Ponadto owoce te są bogate w potas, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na nadciśnienie. Naukowcy z koreańskich ośrodków badawczych dowiedli, że regularne jedzenie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi.
Owoców tych nie poleca się jednak w przypadku powracających migren i bólów głowy. Podobnie jak daktyle czy rodzynki, mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają bowiem białka, mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy.
Osoby na diecie powinny sięgać po świeże okazy - ich kaloryczność to 74 kcal w 100 gramach - ale najlepiej jeść je przed porą obiadową, aby nie doprowadzić do odkładania zbędnej tkanki tłuszczowej. W 100 gramach suszonych owoców jest aż 290 kcal w 100 g, dlatego powinny być spożywane z umiarem. Nie należy jednak z nich rezygnować, bo to skarbnica cennych składników.
Suszone figi na zdrowie!
Pomimo dużej kaloryczności to produkty o wyjątkowych właściwościach. W ich składzie znajdziemy sporą dawkę wapnia - 100 g dostarcza aż 203 mg tego cennego dla kości pierwiastka (to prawie tyle samo co szklanka mleka). Regularne jedzenie fig pomaga więc w profilaktyce osteoporozy, a ponadto wzmacnia zęby.
To również naturalne lekarstwo na stres i poprawę pamięci. Wszystko za sprawą znajdującego się w nich magnezu, który usprawnia pracę układu nerwowego oraz mózgu.
Przydadzą się także przy dolegliwościach układu pokarmowego - spora zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ponadto mogą zmniejszać ryzyko chorób jelita grubego.
Figi w kuchni
Kupując figi warto je dotknąć - powinny być delikatnie i miękkie. Zwróćmy uwagę na biały nalot - nie jest to oznaka pleśni, a wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste. Aby zachowały świeżość, najlepiej przechowywać je w niskiej temperaturze.
Figi suszone można dodawać do potraw mięsnych, sporządzać z nich desery, konfitury i nalewki. Świeże wystarczy umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na cztery cząstki (bez obierania ze skórki), delikatnie rozchylić i zjeść miąższ używając łyżeczki. To także wdzięczny produkt do dań słodkich i wytrawnych.
Sałatka z figami i szynką parmeńską
Figi, podobnie jak morele i brzoskwinie, świetnie komponują się z długo dojrzewającą szynką parmeńską. Pokrojone na cząstki należy ułożyć na talerzu z rukolą. Dodać ruloniki z szynki, pokruszony niebieski ser pleśniowy. Całość skropić oliwą smakową i doprawić świeżym pieprzem.
Tartaletki z figami i migdałami
Składniki na tartaletki: 240 g masła o temperaturze pokojowej, 1/3 szklanki cukru, 4 żółtka, 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 3 łyżki miodu, figi, płatki migdałowe, cukier puder.
Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i ekstrakt migdałowy, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i sól, wymieszać do połączenia składników. Na oprószonym mąką blacie zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie chwilę ugniatać ciasto na blacie i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokroić na 6 porcji i wyłożyć 6 foremek o średnicy 10 cm. Odciąć nadmiar ciasta na brzegach, ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić foremki na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyjąć foremki z lodówki i wstawić do piekarnika i piec 15 minut, aż brzegi się zrumienią, a środek będzie suchy. Po tym czasie lekko przestudzić, nałożyć miód i owoce, wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Przed podaniem posypać migdałami i cukrem pudrem.
Figi i sery
Owoce te świetnie smakują również z serami. Doskonałą propozycją będzie przekąska z figami i serem korycińskim. Wystarczy dodać do tego duetu kilka listków roszponki i łyżeczkę oliwy.
Dżem figowy
Składniki: 1 kilogram świeżych fig, 220 g cukru, starta skórka z dużej pomarańczy (sparzonej wcześniej wrzątkiem), 60 ml soku z pomarańczy, 1/2 łyżeczki cynamonu, sok z połówki cytryny.
Przygotowanie: figi umyć i osuszyć, a następnie pokroić na ćwiartki (wraz ze skórką) i włożyć do miseczki. Zalać sokiem z pomarańczy i cytryny, zasypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dodać skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie przełożyć figi na patelnię, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i smażyć, aż zmienią konsystencję. Masę nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Można dodatkowo pasteryzować.