Chlebek dyniowy
Chlebek z dodatkiem puree z dyni ma intensywnie żółty kolor, a jego miękkie wnętrze zachowuje świeżość przez kilka dni. Rozpocznij od przygotowania dyniowego puree. Dynię umyj, wydrąż łyżką środek z nasionami. Pokrój na mniejsze plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut, do miękkości. Upieczoną dynię wystudź, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od roztopienia i ostudzenia masła. Podgrzej 50 ml mleka, aby było letnie. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. 250g mąki przesiej, dodaj cukier, sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz 50 ml mleka. Ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie. Do masy dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia, następnie piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C.