Pyszne przepisy z wykorzystaniem dyni
Dynia do Polski przywędrowała dosyć niedawno, przez co podchodzimy do potraw z jej wykorzystaniem z małą rezerwą. Sezon na dynię zaczyna się latem i trwa do pierwszych przymrozków.
Dzięki swojej twardej skórce i zbitemu miąższowi, warzywo nadaje się do przechowywania. W sezonie możemy zaopatrzyć się w ciekawe odmiany i trzymać je w chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Pasuje zarówno do dań wytrwanych, jak i deserów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni
Na rynku dostępne jest wiele gatunków dyń. Od zielonych, przez żółte po intensywnie pomarańczowe. Te ostatnie są skarbnicą beta-karotenu, zawierają go więcej niż marchew. Dynia jest też źródłem: żelaza, miedzi, cynku, wapnia, potasu i szeregu witamin z grupy B oraz witamin C, PP. Składniki zawarte w dyni wykazują też działanie przeciwzapalne, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Przy zakupie dyni należy zwrócić uwagę, aby nie miała pęknięć czy też miękkich, czyli nadgniłych części, gdyż wtedy na pewno zepsuje nam się bardzo szybko.
Krem z dyni
Pierwszą potrawą z wykorzystaniem dyni, która przychodzi na myśl, jest krem z dyni. Aromatyczny, rozgrzewający o intensywnym kolorze. Świetnie nada się na jesiennie popołudnia. Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek z cebulą. Następnie wrzuć warzywa, ostrą paprykę i obsmaż przez 3 minut. Wlej warzywny bulion i gotuj przez 30 min. Dopraw solą i pieprzem. Następnie całość zblenduj. Podawaj z chrupiącymi grzankami.
Risotto z grzybami i dynią
Ryż w wersji jesiennej, czyli podany z grzybami i dynią, doskonale sprawdzi się na wrześniowy obiad. Na patelni podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Podsmaż przez 5 minut. Następnie dorzuć grzyby. Potrawę uzupełnij ryżem. Bulion dolewaj partiami, tak aby został cały wchłonięty przez ryż. Kiedy ryż zmięknie dopraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz uzupełnić danie posiekanym rozmarynem. Po zdjęciu z ognia dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Chlebek dyniowy
Chlebek z dodatkiem puree z dyni ma intensywnie żółty kolor, a jego miękkie wnętrze zachowuje świeżość przez kilka dni. Rozpocznij od przygotowania dyniowego puree. Dynię umyj, wydrąż łyżką środek z nasionami. Pokrój na mniejsze plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut, do miękkości. Upieczoną dynię wystudź, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od roztopienia i ostudzenia masła. Podgrzej 50 ml mleka, aby było letnie. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. 250g mąki przesiej, dodaj cukier, sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz 50 ml mleka. Ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie. Do masy dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia, następnie piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Sernik dyniowy
Puree z dyni można wykorzystać także do przygotowania sernika. W mikserze utrzyj masło, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj żółtka i miksuj do momentu, aż masa stanie się biała. Dodaj zmielony twaróg, w trzech turach, cały czas miksując. Dodaj puree z dyni i zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę, dosyp skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Utrzyj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij białka, do sztywności. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia.
Masę serową przelej do formy o średnicy 26 cm i wyrównaj. Upiecz w temperaturze 170 stopni C, przez 75-90 minut lub do wypieczenia sernika. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Marmolada dyniowo-pomarańczowa
Dynię umyj, pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka. Pomarańcze dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałeczki. Dodaj do dyni. Wyciśnij sok z cytryn i wlej do garnka.
Dodaj obrany i drobno starty imbir. Wlej wodę, wymieszaj i zagotowuj. Dodaj cynamon i goździki. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dynia powinna być już miękka, a nawet się rozpadać. Wsyp cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj kolejną godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszaj. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować. Gorącą marmoladę przełóż do słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.