Sezon na dynię

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Pyszne przepisy z wykorzystaniem dyni

Obraz
© 123RF

Dynia do Polski przywędrowała dosyć niedawno, przez co podchodzimy do potraw z jej wykorzystaniem z małą rezerwą. Sezon na dynię zaczyna się latem i trwa do pierwszych przymrozków.

Dzięki swojej twardej skórce i zbitemu miąższowi, warzywo nadaje się do przechowywania. W sezonie możemy zaopatrzyć się w ciekawe odmiany i trzymać je w chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Pasuje zarówno do dań wytrwanych, jak i deserów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Wszystko, co musisz wiedzieć o dyni

Obraz
© 123RF

Na rynku dostępne jest wiele gatunków dyń. Od zielonych, przez żółte po intensywnie pomarańczowe. Te ostatnie są skarbnicą beta-karotenu, zawierają go więcej niż marchew. Dynia jest też źródłem: żelaza, miedzi, cynku, wapnia, potasu i szeregu witamin z grupy B oraz witamin C, PP. Składniki zawarte w dyni wykazują też działanie przeciwzapalne, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Przy zakupie dyni należy zwrócić uwagę, aby nie miała pęknięć czy też miękkich, czyli nadgniłych części, gdyż wtedy na pewno zepsuje nam się bardzo szybko.

/ 7Krem z dyni

Obraz
© 123RF

Pierwszą potrawą z wykorzystaniem dyni, która przychodzi na myśl, jest krem z dyni. Aromatyczny, rozgrzewający o intensywnym kolorze. Świetnie nada się na jesiennie popołudnia. Dynię i marchewkę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek z cebulą. Następnie wrzuć warzywa, ostrą paprykę i obsmaż przez 3 minut. Wlej warzywny bulion i gotuj przez 30 min. Dopraw solą i pieprzem. Następnie całość zblenduj. Podawaj z chrupiącymi grzankami.

/ 7Risotto z grzybami i dynią

Obraz
© 123RF

Ryż w wersji jesiennej, czyli podany z grzybami i dynią, doskonale sprawdzi się na wrześniowy obiad. Na patelni podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Podsmaż przez 5 minut. Następnie dorzuć grzyby. Potrawę uzupełnij ryżem. Bulion dolewaj partiami, tak aby został cały wchłonięty przez ryż. Kiedy ryż zmięknie dopraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz uzupełnić danie posiekanym rozmarynem. Po zdjęciu z ognia dodaj łyżkę masła i wymieszaj.

/ 7Chlebek dyniowy

Obraz
© 123RF

Chlebek z dodatkiem puree z dyni ma intensywnie żółty kolor, a jego miękkie wnętrze zachowuje świeżość przez kilka dni. Rozpocznij od przygotowania dyniowego puree. Dynię umyj, wydrąż łyżką środek z nasionami. Pokrój na mniejsze plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut, do miękkości. Upieczoną dynię wystudź, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od roztopienia i ostudzenia masła. Podgrzej 50 ml mleka, aby było letnie. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. 250g mąki przesiej, dodaj cukier, sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz 50 ml mleka. Ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie. Do masy dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia, następnie piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

/ 7Sernik dyniowy

Obraz
© www.samoloty.pl

Puree z dyni można wykorzystać także do przygotowania sernika. W mikserze utrzyj masło, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj żółtka i miksuj do momentu, aż masa stanie się biała. Dodaj zmielony twaróg, w trzech turach, cały czas miksując. Dodaj puree z dyni i zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę, dosyp skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Utrzyj do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubij białka, do sztywności. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką, do połączenia.
Masę serową przelej do formy o średnicy 26 cm i wyrównaj. Upiecz w temperaturze 170 stopni C, przez 75-90 minut lub do wypieczenia sernika. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

/ 7Marmolada dyniowo-pomarańczowa

Obraz
© 123RF

Dynię umyj, pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka. Pomarańcze dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałeczki. Dodaj do dyni. Wyciśnij sok z cytryn i wlej do garnka.
Dodaj obrany i drobno starty imbir. Wlej wodę, wymieszaj i zagotowuj. Dodaj cynamon i goździki. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dynia powinna być już miękka, a nawet się rozpadać. Wsyp cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj kolejną godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszaj. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować. Gorącą marmoladę przełóż do słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie