Deska serów i nie tylko
Jedno nie ulega wątpliwości - sery pleśniowe mogą być znakomitym dodatkiem do naszych kulinarnych przygód. Różne gatunki tego typu przysmaków staną się atrakcją "królowej przekąsek", czyli deski serów. Szczególnie jeśli urozmaicimy ją krakersami, kaparami, winogronami, świeżymi brzoskwiniami, gruszkami, figami, daktylami czy suszonymi morelami. W towarzystwie miękkich serów świetnie sprawdzają się owoce jagodowe: truskawki, porzeczki czy jeżyny, ale także wyrabiane z nich dżemy czy konfitury.
Oczywiście powinno im wówczas towarzyszyć wino - do delikatnych serów pasuje trunek półsłodki, do "pleśniowców" o ostrzejszym smaku - wytrawny. Wbrew pozorom znakomitym towarzyszem tego typu przysmaków jest także piwo, szczególnie lager lub jasne pszeniczne.
Roquefort to niezastąpiony dodatek do sałatek, zapiekanek czy wyrazistych sosów serwowanych z makaronem. Gorgonzola, ze względu na swój wyrazisty smak, świetnie pasuje do risotto. Możemy z niej przygotować również farsz do pierogów, np. z dynią.