Sernik z galaretką wiśniową
Składniki: 225 g ciastek owsianych, 100 g masła, 1 kg mielonego twarogu, 8 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 250 ml kremówki, 100 ml mleka, 4 łyżki żelatyny, 1 galaretka wiśniowa, 200 g wiśni bez pestek, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: ciastka zmiksuj, dodaj roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy. Wyrównaj i wstaw do lodówki. Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kremówkę ubij i dodawaj po łyżce do sera. Żelatynę namocz i rozpuścić w ciepłym mleku. Wymieszaj z masą serową. Masę wylej na spód z herbatników i wstaw do lodówki. Do wiśni dodaj cukier i gotouj chwilę, aż owoce puszczą sok. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale użyj 3/4 podanej ilości wody. Do galaretki dodaj wiśnie i pozostaw do stężenia. Tężejącą galaretkę wylej na sernik. Sernik wstaw do lodówki.