Proste przepisy na sorbety owocowe

Wyglądają apetycznie, smakują pysznie i z powodzeniem konkurują z lodami. Zwłaszcza, że mają mniej kalorii i mocniejszy, owocowy smak. Sorbety to również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. W ich składzie nie znajdziemy bowiem mleka ani śmietanki. Te mrożone smakołyki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, ale znacznie lepiej przygotować je samodzielnie w domu - to bardzo prosty i tani sposób. Oto kilka przepisów na owocowe sorbety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zmrożony deser

Obraz
© 123RF.COM

Wyglądają apetycznie, smakują pysznie i z powodzeniem konkurują z lodami. Zwłaszcza, że mają mniej kalorii i mocniejszy, owocowy smak. Sorbety to również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. W ich składzie nie znajdziemy bowiem mleka ani śmietanki. Te mrożone smakołyki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, ale znacznie lepiej przygotować je samodzielnie w domu - to bardzo prosty i tani sposób. Oto kilka przepisów na owocowe sorbety.

/ 8Sorbet cytrynowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 cytryn, 2 pomarańcze, 1 pomelo, 500 ml wody, 300 g cukru, 3 białka, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę, a z połówki wycisnąć do miseczki sok. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i pomelo. Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, a po trzech minutach i przestudzeniu dodać do cytrusów. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika - w tym czasie należy wymieszać masę minimum 4 razy. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Sztywną masę dodać do sorbetu, wymieszać i mrozić kolejne 3 godziny - co pół godziny mieszając masę, aby całość równomiernie się zamroziła.

/ 8Sorbet arbuzowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 duży arbuz, miód (opcjonalnie, jeśli arbuz nie jest słodki).

Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki, pokroić w kawałki i zmiksować. Można dosłodzić do smaku. Następnie przelać do foremek i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

/ 8Sorbet kiwi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *4 kiwi, 2 limonki, miód.

*Przygotowanie: *kiwi obrać i zmiksować. Dodać sok z limonki i dosłodzić miodem według gustu. Masę przelać do pojemniczków na lody. Sorbety włożyć do lodówki na całą noc. Dla lepszego efektu wizualnego warto na dnie pojemniczków umieścić plasterki owoców - efekt widoczny na zdjęciu z pewnością zaskoczy dzieci i dorosłych smakoszy sorbetów.

/ 8Sorbet truskawkowo-bananowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 banan, 1/2 kg mrożonych truskawek, 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml wrzątku.

Przygotowanie: banana obrać i pokroić, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do truskawkowo-bananowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażalki.

/ 8Sorbet jabłkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: *1 kg słodkich jabłek, sok z 1 cytryny, 30 g domowego cukru waniliowego*, 250 ml soku jabłkowego z mięta, cukier (opcjonalnie do smaku).

Przygotowanie: jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić, przełożyć do pojemnika i od razu polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy owoce będą już zmrożone, dodać do nich pozostałe składniki i starannie zmiksować. Podawać od razu lub dodatkowo zmrozić.

/ 8Sorbet mango

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 g miąższu z mango (średni owoc), 120 ml wody, 60 g cukru, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: w garnku zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, odparować 1/4 objętości. Odstawić do wystygnięcia. Mango obrać i zmiksować. Dodać wcześniej przygotowany syrop i ponownie zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny, co pół godziny mieszając.

/ 8Sorbet malinowo-truskawkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie malin, 1/2 kg mrożonych truskawek, 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml wrzątku.

*Przygotowanie: *maliny opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do owocowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Do sorbetu można dodać również jeżyny.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować