Proste przepisy na sorbety owocowe

Wyglądają apetycznie, smakują pysznie i z powodzeniem konkurują z lodami. Zwłaszcza, że mają mniej kalorii i mocniejszy, owocowy smak. Sorbety to również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. W ich składzie nie znajdziemy bowiem mleka ani śmietanki. Te mrożone smakołyki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, ale znacznie lepiej przygotować je samodzielnie w domu - to bardzo prosty i tani sposób. Oto kilka przepisów na owocowe sorbety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zmrożony deser

Obraz
© 123RF.COM

Wyglądają apetycznie, smakują pysznie i z powodzeniem konkurują z lodami. Zwłaszcza, że mają mniej kalorii i mocniejszy, owocowy smak. Sorbety to również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. W ich składzie nie znajdziemy bowiem mleka ani śmietanki. Te mrożone smakołyki znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, ale znacznie lepiej przygotować je samodzielnie w domu - to bardzo prosty i tani sposób. Oto kilka przepisów na owocowe sorbety.

/ 8Sorbet cytrynowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 cytryn, 2 pomarańcze, 1 pomelo, 500 ml wody, 300 g cukru, 3 białka, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę, a z połówki wycisnąć do miseczki sok. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i pomelo. Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, a po trzech minutach i przestudzeniu dodać do cytrusów. Wymieszać i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika - w tym czasie należy wymieszać masę minimum 4 razy. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Sztywną masę dodać do sorbetu, wymieszać i mrozić kolejne 3 godziny - co pół godziny mieszając masę, aby całość równomiernie się zamroziła.

/ 8Sorbet arbuzowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 duży arbuz, miód (opcjonalnie, jeśli arbuz nie jest słodki).

Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki, pokroić w kawałki i zmiksować. Można dosłodzić do smaku. Następnie przelać do foremek i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

/ 8Sorbet kiwi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *4 kiwi, 2 limonki, miód.

*Przygotowanie: *kiwi obrać i zmiksować. Dodać sok z limonki i dosłodzić miodem według gustu. Masę przelać do pojemniczków na lody. Sorbety włożyć do lodówki na całą noc. Dla lepszego efektu wizualnego warto na dnie pojemniczków umieścić plasterki owoców - efekt widoczny na zdjęciu z pewnością zaskoczy dzieci i dorosłych smakoszy sorbetów.

/ 8Sorbet truskawkowo-bananowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 banan, 1/2 kg mrożonych truskawek, 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml wrzątku.

Przygotowanie: banana obrać i pokroić, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do truskawkowo-bananowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażalki.

/ 8Sorbet jabłkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: *1 kg słodkich jabłek, sok z 1 cytryny, 30 g domowego cukru waniliowego*, 250 ml soku jabłkowego z mięta, cukier (opcjonalnie do smaku).

Przygotowanie: jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić, przełożyć do pojemnika i od razu polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy owoce będą już zmrożone, dodać do nich pozostałe składniki i starannie zmiksować. Podawać od razu lub dodatkowo zmrozić.

/ 8Sorbet mango

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 g miąższu z mango (średni owoc), 120 ml wody, 60 g cukru, sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: w garnku zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, odparować 1/4 objętości. Odstawić do wystygnięcia. Mango obrać i zmiksować. Dodać wcześniej przygotowany syrop i ponownie zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny, co pół godziny mieszając.

/ 8Sorbet malinowo-truskawkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie malin, 1/2 kg mrożonych truskawek, 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego, 50 ml wrzątku.

*Przygotowanie: *maliny opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować z truskawkami (najlepiej użyć blendera, którym można rozkruszać lód, aby nie uszkodzić ostrzy). Cukier rozpuścić we wrzątku i przelać do owocowej masy. Zmiksować raz jeszcze i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Do sorbetu można dodać również jeżyny.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier