Sernik z rosą
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 całe jajo, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g miękkiego masła. Masa serowa: 1 kg 3-krotnie mielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 4 całe jaja, 40 g budyniu waniliowego bez cukru, 250 ml mleka. Piana: 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli, dodać do niej jajo, żółtko, masło, zagnieść kruche ciasto. Dno natłuszczonej kwadratowej formy o boku 25 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec 10 minut, ciasto wyjąć i schłodzić.
Do miski wrzucić ser, jaja, cukry, budyń, wlać olej i mleko, wszystko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie wylać na podpieczony spód, pieczemy między ok. 60 minut w 170 stopniach, aż zrobi się złoty. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder, zmiksować wszystko na bezę. Pianę nałożyć na gorące ciasto i piec jeszcze około 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na 30 minut. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, należy włożyć go na parę godzin do lodówki.