Sernik - ciasto idealne na każdą porę roku
Przygotowanie idealnego sernika wymaga nakładu pracy. Lepiej zrezygnować z zakupu gotowej masy sernikowej i w zamian za to wybierać sernik trzykrotnie zmielony lub gotowy do zmielenia. Sekrety, jak upiec sernik, który podbije kubki smakowych domowników oraz gości. W dalszej części artykułu znaleźć można inspirujące przepisy na serniki.
Jak zrobić dobry sernik?
Jabłkowy sernik z rabarbarem
Składniki: 150 g czekoladowych herbatników i 50 g roztopionego masła na spód. Masa serowa: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu, 150 g serka mascarpone, 200 g cukru, 4 jajka, 2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę), 3 pokrojone drobno łodygi rabarbaru.
Przygotowanie: za pomocą blendera ucieramy herbatniki na pył, dodajemy do tego masło i wszystko łączymy. Taką mieszanką wykładamy dno tortownicy (najlepiej o średnicy 20 cm). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Cukier, twaróg i mascarpone ucieramy razem i wbijamy do tego po jednym jajku. Na koniec łączymy to z jabłkami i rabarbarem. Wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony już spód i znowu pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Pamiętajmy, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Tak gotowy sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę i gotowe.
Przepis i zdjęcie: wrzacakuchnia.pl
Klasyczny sernik
Składniki: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego, 180 g masła, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, łyżka masła do natarcia formy. Dodatkowo: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy.
Przygotowanie: jajka oddzielamy na białka i żółtka. Cukier wraz z żółtkami ucieramy na puszystą masę, o jasno żółtym kolorze. Do utartej masy zaczynamy stopniowo dodawać masło, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników zaczynamy partiami dodawać twaróg mieszając do uzyskania jednolitej masy. Jeśli lubimy sernik z rodzynkami, orzechami lub skórką pomarańczową, to jest najlepszy moment na dodanie ich. Białka ubijamy na sztywno. Ubite białko przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy (nie za długo), najlepiej używając łyżki. Formę dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą I przelewamy do niej masę sernikową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 60 minut do złotego koloru.
Przepis i zdjęcie: wrzacakuchnia.pl
<
Sernik z rosą
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 całe jajo, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g miękkiego masła. Masa serowa: 1 kg 3-krotnie mielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 4 całe jaja, 40 g budyniu waniliowego bez cukru, 250 ml mleka. Piana: 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli, dodać do niej jajo, żółtko, masło, zagnieść kruche ciasto. Dno natłuszczonej kwadratowej formy o boku 25 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec 10 minut, ciasto wyjąć i schłodzić.
Do miski wrzucić ser, jaja, cukry, budyń, wlać olej i mleko, wszystko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie wylać na podpieczony spód, pieczemy między ok. 60 minut w 170 stopniach, aż zrobi się złoty. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder, zmiksować wszystko na bezę. Pianę nałożyć na gorące ciasto i piec jeszcze około 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na 30 minut. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, należy włożyć go na parę godzin do lodówki.
Sernik jak mgiełka
*Składniki: *opakowanie ciastek maślanych, 100 g masła, 500 ml śmietanki 30%, 800 g serka waniliowego, 2 łyżki mleka w proszku, sok z jednej pomarańczy i sok z jednej limonki, 4 łyżeczki żelatyny, jedna galaretka rubinowa lub innej barwy, 2-3 łyżeczki soku z aronii.
*Przygotowanie:* ciasteczka rozdrobnij w blenderze i dodaj roztopione masło, wymieszaj. Przygotowane tak składniki na spód wyłóż na dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Mocno dociśnij. Ubij śmietankę na sztywną pianę, pod koniec dodaj mleko w proszku i stopniowo dodawaj serek. Do soku dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, a kiedy będzie letnia dodaj ją do masy z sernika i wymieszaj. Do 1/3 sernika dodaj sok z aronii, wymieszaj. Wylewaj masę serową do tortownicy, 2 razy na środek dodaj masę kolorową, zakończ białą. Wstaw całość do lodówki na 30 min. W tym czasie rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć wlej ją na sernik i wstaw do lodówki. Po godzinie obkrój delikatnie sernik i zdejmij ring, udekoruj według uznania.
Sernik z jabłkami i solonym karmelem
Efektowny, ale nieco skomplikowany przepis, który zaskoczy wszystkich gości. Oryginalne połączenie twarogu z owocami i słonym karmelem to idealna propozycja do popołudniowej kawy.
Składniki i wykonanie krok po kroku dostępne tutaj.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia