Klasyczny sernik
Składniki: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego, 180 g masła, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, łyżka masła do natarcia formy. Dodatkowo: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy.
Przygotowanie: jajka oddzielamy na białka i żółtka. Cukier wraz z żółtkami ucieramy na puszystą masę, o jasno żółtym kolorze. Do utartej masy zaczynamy stopniowo dodawać masło, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników zaczynamy partiami dodawać twaróg mieszając do uzyskania jednolitej masy. Jeśli lubimy sernik z rodzynkami, orzechami lub skórką pomarańczową, to jest najlepszy moment na dodanie ich. Białka ubijamy na sztywno. Ubite białko przekładamy do masy serowej, delikatnie mieszamy (nie za długo), najlepiej używając łyżki. Formę dokładnie smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą I przelewamy do niej masę sernikową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 60 minut do złotego koloru.
Przepis i zdjęcie: wrzacakuchnia.pl
<