Sernik jak mgiełka
*Składniki: *opakowanie ciastek maślanych, 100 g masła, 500 ml śmietanki 30%, 800 g serka waniliowego, 2 łyżki mleka w proszku, sok z jednej pomarańczy i sok z jednej limonki, 4 łyżeczki żelatyny, jedna galaretka rubinowa lub innej barwy, 2-3 łyżeczki soku z aronii.
*Przygotowanie:* ciasteczka rozdrobnij w blenderze i dodaj roztopione masło, wymieszaj. Przygotowane tak składniki na spód wyłóż na dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Mocno dociśnij. Ubij śmietankę na sztywną pianę, pod koniec dodaj mleko w proszku i stopniowo dodawaj serek. Do soku dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, a kiedy będzie letnia dodaj ją do masy z sernika i wymieszaj. Do 1/3 sernika dodaj sok z aronii, wymieszaj. Wylewaj masę serową do tortownicy, 2 razy na środek dodaj masę kolorową, zakończ białą. Wstaw całość do lodówki na 30 min. W tym czasie rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć wlej ją na sernik i wstaw do lodówki. Po godzinie obkrój delikatnie sernik i zdejmij ring, udekoruj według uznania.