Jabłkowy sernik z rabarbarem
Składniki: 150 g czekoladowych herbatników i 50 g roztopionego masła na spód. Masa serowa: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu, 150 g serka mascarpone, 200 g cukru, 4 jajka, 2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę), 3 pokrojone drobno łodygi rabarbaru.
Przygotowanie: za pomocą blendera ucieramy herbatniki na pył, dodajemy do tego masło i wszystko łączymy. Taką mieszanką wykładamy dno tortownicy (najlepiej o średnicy 20 cm). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Cukier, twaróg i mascarpone ucieramy razem i wbijamy do tego po jednym jajku. Na koniec łączymy to z jabłkami i rabarbarem. Wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony już spód i znowu pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Pamiętajmy, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Tak gotowy sernik trzymamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę i gotowe.
Przepis i zdjęcie: wrzacakuchnia.pl