Czytaj skład
Prawdziwy żółty ser w składzie powinien mieć przede wszystkim mleko oraz dodatki takie jak: podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego, sól, kwasy omega, czy ewentualnie suszone zioła. Wyrób seropodobny to cała mnogość składników: od tłuszczy roślinnych, przez łój, soję, karagen, mleko w proszku po całą serię składników oznaczonych literką E. Jeśli kupujemy sery na stoiskach, gdzie panie od ręki kroją je z wielkich bloków, wtedy mamy prawo poprosić etykietę z danego sera do wglądu. Sprzedawca natomiast ma obowiązek ją nam udostępnić.
Pamiętajmy także, że żaden sprzedawca nie będzie dopłacać do produktu, który nam sprzedaje. Skoro cena produkcji jest wysoka, to nie wierzmy w cudowne promocje i możliwość kupna dobrego gatunkowo prawdziwego żółtego sera za 10 zł za 1 kg. Za taką cenę żaden zakład mleczarski go nie wyprodukuje, a co dopiero mówić o sklepie, który go sprzedaje i musi doliczyć koszty transportu, ewentualnego pośrednika oraz swoją marżę.