Jak odróżnić ser żółty od wyrobu seropodobnego w domu?
Większość żółtych serów ma nieregularne dziury o gładkich brzegach. Podczas pieczenia przysmaża się, tworząc chrupiącą skórkę o pięknym zapachu i smaku. Wyrób seropodobny jest najczęściej jednolity, bez dziur, a po zapieczeniu rozpływa się. Tworzy wtedy nieapetyczną papkę z oddzielającym się tłuszczem.
Według cyklicznie prowadzonych badań nadal wielu Polaków nie wie, że obok żółtego sera na rynku istnieje też jego substytut, czyli wyrób seropodobny. Mniej więcej co trzeci z nas nie umiałby ich w sklepie rozróżnić. Mimo że zaleca się, aby w sklepach sery były oddzielone od wyrobów seropodobnych, to rzadko który sklep stosuje się do tego. Jesteśmy kuszeni kolorowymi opakowaniami i reklamami, które przekonują nas, że to właśnie ten produkt jest najlepszy. Często jednak okazuje się, że czym więcej reklam, tym gorszy jakościowo produkt. Kupujmy zatem mądrze i jedzmy na zdrowie, bo żółte sery są i pyszne, i zdrowe.