Czym różni się żółty ser od wyrobu seropodobnego?
Aby wyprodukować ser żółty, wystarczy mleko i podpuszczka. Dopuszczalne dodatki do przyprawy (np. suszone zioła) i sól. Nic więcej nie potrzeba, żeby w końcowym efekcie otrzymać smaczny i zdrowy produkt. Prawdziwy żółty ser to bogactwo wapnia, białka, żelaza i witamin B12, D i A. Jest dość kaloryczny, więc to znakomity produkt na śniadaniowe kanapki czy do zapiekanek. Do produkcji 1 kg sera żółtego trzeba zużyć od 10 do 15 litrów mleka. Koszt mleka w skupie to około 1,30 zł za 1 litr. Bardzo łatwo jest zatem policzyć, że samo mleko użyte do produkcji stanowi spory koszt. A gdzie są dodatki, praca ludzi, marże, transport? Prawdziwy ser nie może kosztować w sklepie 10 zł za 1 kg. Co zatem kupujemy w sklepach, kiedy szukamy tzw. dobrej ceny?