Smażony ser halloumi
Składniki: 250 g sera halloumi, 100 g płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, jajko, olej rzepakowy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki oregano szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Pokrój ser w półcentymetrowe plasterki. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko, rozkłóć je widelcem i dodaj przyprawy, a do trzeciego wsyp pokruszone wcześniej płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Ser obtocz najpierw w mące, następnie mocz w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż, aż panierka zarumieni się, a następnie obróć na drugą stronę. Usmażone kawałki sera połóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem.