WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ser halloumi. Cypryjski przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Idealny na grilla

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepszy, oryginalny ser halloumi wytwarzany jest w jednym miejscu na świecie — na Cyprze. Tylko na tej wyspie producenci mają prawo do jego wyrobu i nazwy. Cypryjczyk z krwi i kości halloumi uważa za prawdziwy skarb narodowy. Przepada za jego smakiem tak bardzo, że jada go na śniadanie, obiad i kolację. Teraz i my możemy się nim cieszyć, ponieważ coraz częściej również w naszych dyskontach pojawia się ten pyszny, słony ser. Warto go kupić i wypróbować którąś z propozycji, które dla was przygotowaliśmy.

Halloumi jest mieszaniną mleka koziego i owczego, choć obecnie, głównie ze względów ekonomicznych, dodaje się czasami mleko krowie. Skład prawdziwego to maksymalnie 46 proc. wody, minimalnie 43 proc. tłuszczu, 22 proc. białka i około 3 proc. soli. Ten ser najczęściej podawany jest w wersji grillowanej lub smażonej. Zachowując swój kształt, okrywa się chrupiącą złocistą skórką, a środek pozostaje mięciutki.
Mamy dla was kilka smakowitych propozycji z serem halloumi w roli głównej. Którą wybierzecie?

Zobacz także wideo: Jak przygotować idealną kiełbasę z grilla?

/ 5Sałatka z serem halloumi i brzoskwiną

Obraz
© iStock.com

Na sałatkę: 4 brzoskwinie, 250 g sera hallouni, mix sałat, dwie garście orzeszków piniowych lub nerkowca.
Na sos: sok z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, 6 łyżek oliwy, szczypta soli.
Przygotowanie:
Ser pokrój w plasterki, a brzoskwinie w ćwiartki. Na rozgrzanym grillu połóż plasterki sera oraz brzoskwinie, które wcześniej natrzyj miodem. Smaż do momentu, aż pojawią się charakterystyczne ciemnobrązowe pręgi. Na dużym talerzu ułóż sałatę i polej ją winegretem (wystarczy, że w słoiczku wymieszasz wszystkie składniki na sos). Na sałacie ułóż brzoskwinie i ser, a całość posyp orzeszkami piniowymi. Smacznego!

/ 5Smażony ser halloumi

Obraz
© iStock.com

Składniki: 250 g sera halloumi, 100 g płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, jajko, olej rzepakowy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki oregano szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Pokrój ser w półcentymetrowe plasterki. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko, rozkłóć je widelcem i dodaj przyprawy, a do trzeciego wsyp pokruszone wcześniej płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Ser obtocz najpierw w mące, następnie mocz w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż, aż panierka zarumieni się, a następnie obróć na drugą stronę. Usmażone kawałki sera połóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem.

/ 5Grillowane szaszłyki z serem halloumi

Obraz
© iStock.com

Składniki: 3 papryki, 250 g sera halloumi, oliwa czosnkowa, suszone przyprawy: bazylia, oregano i majeranek.
*Przygotowanie: *
Paprykę umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne i pokrój. Ser pokrój w większą kostkę. Na patyczki nadziewaj paprykę i ser tak, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko skrop oliwą czosnkową i posyp suszonymi ziołami. Gotowe szaszłyki grilluj, aż ładnie się przyrumienią.

/ 5Sałatka z grillowanym serem halloumi

Obraz
© iStock.com

Składniki: 250 g sera halloumi, mix sałat, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 i 1/2 łyżki octu winnego, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, suszone zioła: bazylia, oregano i majeranek.
Przygotowanie:
Ser halloumi pokrój w grube plastry i grilluj z każdej strony. W tym czasie pokrój pomidorki, a w miseczce połącz ze sobą składniki na sos: ocet, oliwę z oliwek, przyprawy oraz zioła i wszystko ze sobą wymieszaj. Do miski wsyp sałatę, dodaj pomidorki koktajlowe, na wierzchu poukładaj grillowany ser i wszystko skrop sosem winegret.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru