Idealny na grilla
Najlepszy, oryginalny ser halloumi wytwarzany jest w jednym miejscu na świecie — na Cyprze. Tylko na tej wyspie producenci mają prawo do jego wyrobu i nazwy. Cypryjczyk z krwi i kości halloumi uważa za prawdziwy skarb narodowy. Przepada za jego smakiem tak bardzo, że jada go na śniadanie, obiad i kolację. Teraz i my możemy się nim cieszyć, ponieważ coraz częściej również w naszych dyskontach pojawia się ten pyszny, słony ser. Warto go kupić i wypróbować którąś z propozycji, które dla was przygotowaliśmy.
Halloumi jest mieszaniną mleka koziego i owczego, choć obecnie, głównie ze względów ekonomicznych, dodaje się czasami mleko krowie. Skład prawdziwego to maksymalnie 46 proc. wody, minimalnie 43 proc. tłuszczu, 22 proc. białka i około 3 proc. soli. Ten ser najczęściej podawany jest w wersji grillowanej lub smażonej. Zachowując swój kształt, okrywa się chrupiącą złocistą skórką, a środek pozostaje mięciutki.
Mamy dla was kilka smakowitych propozycji z serem halloumi w roli głównej. Którą wybierzecie?
Zobacz także wideo: Jak przygotować idealną kiełbasę z grilla?
Sałatka z serem halloumi i brzoskwiną
Na sałatkę: 4 brzoskwinie, 250 g sera hallouni, mix sałat, dwie garście orzeszków piniowych lub nerkowca.
Na sos: sok z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, 6 łyżek oliwy, szczypta soli.
Przygotowanie:
Ser pokrój w plasterki, a brzoskwinie w ćwiartki. Na rozgrzanym grillu połóż plasterki sera oraz brzoskwinie, które wcześniej natrzyj miodem. Smaż do momentu, aż pojawią się charakterystyczne ciemnobrązowe pręgi. Na dużym talerzu ułóż sałatę i polej ją winegretem (wystarczy, że w słoiczku wymieszasz wszystkie składniki na sos). Na sałacie ułóż brzoskwinie i ser, a całość posyp orzeszkami piniowymi. Smacznego!
Smażony ser halloumi
Składniki: 250 g sera halloumi, 100 g płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, jajko, olej rzepakowy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki oregano szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Pokrój ser w półcentymetrowe plasterki. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko, rozkłóć je widelcem i dodaj przyprawy, a do trzeciego wsyp pokruszone wcześniej płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Ser obtocz najpierw w mące, następnie mocz w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż, aż panierka zarumieni się, a następnie obróć na drugą stronę. Usmażone kawałki sera połóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem.
Grillowane szaszłyki z serem halloumi
Składniki: 3 papryki, 250 g sera halloumi, oliwa czosnkowa, suszone przyprawy: bazylia, oregano i majeranek.
*Przygotowanie: *
Paprykę umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne i pokrój. Ser pokrój w większą kostkę. Na patyczki nadziewaj paprykę i ser tak, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko skrop oliwą czosnkową i posyp suszonymi ziołami. Gotowe szaszłyki grilluj, aż ładnie się przyrumienią.
Sałatka z grillowanym serem halloumi
Składniki: 250 g sera halloumi, mix sałat, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 i 1/2 łyżki octu winnego, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, suszone zioła: bazylia, oregano i majeranek.
Przygotowanie:
Ser halloumi pokrój w grube plastry i grilluj z każdej strony. W tym czasie pokrój pomidorki, a w miseczce połącz ze sobą składniki na sos: ocet, oliwę z oliwek, przyprawy oraz zioła i wszystko ze sobą wymieszaj. Do miski wsyp sałatę, dodaj pomidorki koktajlowe, na wierzchu poukładaj grillowany ser i wszystko skrop sosem winegret.