WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie Ziobry. Wystąpił zdalnie

Ser halloumi. Cypryjski przysmak

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Idealny na grilla

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepszy, oryginalny ser halloumi wytwarzany jest w jednym miejscu na świecie — na Cyprze. Tylko na tej wyspie producenci mają prawo do jego wyrobu i nazwy. Cypryjczyk z krwi i kości halloumi uważa za prawdziwy skarb narodowy. Przepada za jego smakiem tak bardzo, że jada go na śniadanie, obiad i kolację. Teraz i my możemy się nim cieszyć, ponieważ coraz częściej również w naszych dyskontach pojawia się ten pyszny, słony ser. Warto go kupić i wypróbować którąś z propozycji, które dla was przygotowaliśmy.

Halloumi jest mieszaniną mleka koziego i owczego, choć obecnie, głównie ze względów ekonomicznych, dodaje się czasami mleko krowie. Skład prawdziwego to maksymalnie 46 proc. wody, minimalnie 43 proc. tłuszczu, 22 proc. białka i około 3 proc. soli. Ten ser najczęściej podawany jest w wersji grillowanej lub smażonej. Zachowując swój kształt, okrywa się chrupiącą złocistą skórką, a środek pozostaje mięciutki.
Mamy dla was kilka smakowitych propozycji z serem halloumi w roli głównej. Którą wybierzecie?

Zobacz także wideo: Jak przygotować idealną kiełbasę z grilla?

/ 5Sałatka z serem halloumi i brzoskwiną

Obraz
© iStock.com

Na sałatkę: 4 brzoskwinie, 250 g sera hallouni, mix sałat, dwie garście orzeszków piniowych lub nerkowca.
Na sos: sok z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, 6 łyżek oliwy, szczypta soli.
Przygotowanie:
Ser pokrój w plasterki, a brzoskwinie w ćwiartki. Na rozgrzanym grillu połóż plasterki sera oraz brzoskwinie, które wcześniej natrzyj miodem. Smaż do momentu, aż pojawią się charakterystyczne ciemnobrązowe pręgi. Na dużym talerzu ułóż sałatę i polej ją winegretem (wystarczy, że w słoiczku wymieszasz wszystkie składniki na sos). Na sałacie ułóż brzoskwinie i ser, a całość posyp orzeszkami piniowymi. Smacznego!

/ 5Smażony ser halloumi

Obraz
© iStock.com

Składniki: 250 g sera halloumi, 100 g płatków kukurydzianych, 3 łyżki mąki, jajko, olej rzepakowy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki oregano szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Pokrój ser w półcentymetrowe plasterki. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko, rozkłóć je widelcem i dodaj przyprawy, a do trzeciego wsyp pokruszone wcześniej płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Ser obtocz najpierw w mące, następnie mocz w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych. Przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż, aż panierka zarumieni się, a następnie obróć na drugą stronę. Usmażone kawałki sera połóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem.

/ 5Grillowane szaszłyki z serem halloumi

Obraz
© iStock.com

Składniki: 3 papryki, 250 g sera halloumi, oliwa czosnkowa, suszone przyprawy: bazylia, oregano i majeranek.
*Przygotowanie: *
Paprykę umyj, pokrój, usuń gniazda nasienne i pokrój. Ser pokrój w większą kostkę. Na patyczki nadziewaj paprykę i ser tak, jak na zdjęciu powyżej. Wszystko skrop oliwą czosnkową i posyp suszonymi ziołami. Gotowe szaszłyki grilluj, aż ładnie się przyrumienią.

/ 5Sałatka z grillowanym serem halloumi

Obraz
© iStock.com

Składniki: 250 g sera halloumi, mix sałat, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 i 1/2 łyżki octu winnego, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, suszone zioła: bazylia, oregano i majeranek.
Przygotowanie:
Ser halloumi pokrój w grube plastry i grilluj z każdej strony. W tym czasie pokrój pomidorki, a w miseczce połącz ze sobą składniki na sos: ocet, oliwę z oliwek, przyprawy oraz zioła i wszystko ze sobą wymieszaj. Do miski wsyp sałatę, dodaj pomidorki koktajlowe, na wierzchu poukładaj grillowany ser i wszystko skrop sosem winegret.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki