Naleśniki szpinakowe z serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, łyżka oleju do ciasta, 450 ml wody gazowanej, dwie garście świeżego szpinaku, ząbek czosnku, 200 g fety w kostce, masło klarowane do smażenia, pomidory suszone w zalewie ziołowej, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *
Mąkę przesiej do miski. W drugiej rozkłóć jajka, a następnie połącz je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując lub energicznie mieszając, dosyp mąkę i wlej wodę. Ciasto odstawić na 20 minut i w tym czasie przy pomocy blendera zmiksuj szpinak z ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem, a następnie dodaj do ciasta i zamieszaj. Fetę pokrusz i wymieszaj z kilkoma pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżkę zalewy ziołowej. Z gotowego ciasta usmaż na rozgrzanym maśle naleśniki. Na gotowe wyłóż farsz i zawiń w ruloniki. Naleśniki możesz zapiec w piekarniku. Ułóż je w wysmarowanym masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.