Smażone kotleciki z marchewką i serem feta
Składniki: 800 g marchewki, 2 ziemniaki, cebula, 1/2 kg słodkich ziemniaków, 5 jajek, 200 g sera feta, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki nasion kminku, olej rzepakowy.
Przygotowanie: Marchewki umyj, oskrob, a ziemniaki oczyść i obierz. Warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane wsyp do miski, posól i odstaw na chwilę, a w tym czasie przygotuj masę jajeczną. W dużej misce połącz ze sobą jajka, pokruszony ser feta, mąkę, natkę pietruszki, nasiona kminku i wszystko wymieszaj. Ze startych warzyw odciśnij wodę, która wydzieliła się z nich pod wpływem soli i dodaj masę jajeczną. Wszystko mieszaj do chwili połączenia się składników. Z masy uformuj małe kotleciki i smaż je na głębokim oleju. Kiedy ładnie się zarumienią, ułóż je na ręczniku papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki podawaj z ulubionym sosem.