Babcine porady
Masła nie warto zastępować margaryną. Po pierwsze, jest od niej zdrowsze. Po drugie, maślane ciasteczka są znacznie smaczniejsze. Masło powinno mieć minimum 82 proc. tłuszczu. Do ciasta można dodać szczyptę soli. Zamiast cukru wanilinowego można użyć domowego cukru z prawdziwą wanilią. Zagniecione ciasto można podzielić na dwie, trzy lub więcej części i do każdego dodać inny składnik (np. kakao, mak, a jedną wersję zostawić bez dodatków). Do wyciskania ciastek warto zaangażować dzieci. Ciasteczka przed upieczeniem możemy posmarować np. marmoladą. Ciastka najlepiej studzić na kratce, a jeśli nie ma takiej możliwości – na blaszce i dopiero go z niej zsunąć. Aby uzyskać idealną konsystencję, ciasto przed upieczeniem nie może być ani za rzadkie, ani za twarde. Ciasteczka po upieczeniu najlepiej przechowywać w puszce. Z białek, które zostaną po wykorzystaniu żółtek, można zrobić np. bezy. Warto przy okazji pamiętać, że białka bardzo dobrze się mrożą.