Przepis na kruche ciasteczka z maszynki
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, kostka (200 g) masła, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej 12 proc., śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 cukry waniliowe (ew. wanilinowe).
Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta (w temperaturze pokojowej) posiekać nożem albo w malakserze. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Gdyby po tym czasie ciasto było zbyt twarde i nie chciało się wyciskać przez maszynkę, należy odłożyć je na chwilę w temperaturze pokojowej. Wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok. 10–15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.