Sentymentalny wtorek: ciastka z maszynki, czyli smak dzieciństwa
Prosty przepis
Do dziś można je kupić w tradycyjnych piekarniach i cukierniach, a także w supermarketach i dyskontach, gdzie sprzedawane są w paczkach. Wyciskane ciasteczka z maszynki mają charakterystyczny kształt, który wyróżnia je wśród innych ciastek. Wielu osobom przypominają słodki smak dzieciństwa.
Siłą ciastek z maszynki jest ich prostota – robi się je łatwo, a smakują wyśmienicie. Są kruche, delikatne, maślane. Wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem i dorastaniem. W przeszłości były częstym gościem na polskich stołach. I choć z czasem zaczęły wypierać je nowocześniejsze wypieki, to nie odeszły całkiem w zapomnienie. Dziś ciasteczka z maszynki wracają do łask. Domowi cukiernicy pokochają je za szybkość przygotowania. Te ciastka nie mogą się nie udać – a ich wyciskanie może być zabawą dla całej rodziny.
Z czego je zrobić?
Podstawowy przepis na ciastka z maszynki jest prosty. Zagniatamy ciasto kruche, do którego potrzebna jest mąka, żółtko lub całe jajko, cukier (zwykły, drobny albo puder) i masło. Można dodać też kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny (grecki). Niektórzy do ciasta dodają cukier albo ekstrakt waniliowy, odrobinę proszku do pieczenia i inne składniki według uznania (np. sok z cytryny, skórę z cytryny bądź pomarańczy, kakao, jeśli ciastka mają być ciemne, ekstrakt migdałowy bądź śmietankowy itp. Warto dodać też inne dodatki, które zmienią smak naszych wypieków (mak, czarnuszkę, cynamon). Wszystkie składniki wystarczy zagnieść – składniki można posiekać nożem albo zmiksować w malakserze. Zagniecione w kulę ciasto należy umieścić w lodówce (przynajmniej na 20-30 minut), a po schłodzeniu wyciskać ciasteczka przez maszynkę. Uzyskane w ten sposób ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez kilka lub kilkanaście minut do zrumienienia (w 180–200 stopniach). Niektórzy uwielbiają ciasteczka mocno przypieczone, inni natomiast zadowalają się bladymi okazami – warto spróbować obu wersji.
Przepis na kruche ciasteczka z maszynki
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, kostka (200 g) masła, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej 12 proc., śmietany, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 cukry waniliowe (ew. wanilinowe).
Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta (w temperaturze pokojowej) posiekać nożem albo w malakserze. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Gdyby po tym czasie ciasto było zbyt twarde i nie chciało się wyciskać przez maszynkę, należy odłożyć je na chwilę w temperaturze pokojowej. Wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez ok. 10–15 minut, kontrolując stopień zrumienienia.
Babcine porady
Masła nie warto zastępować margaryną. Po pierwsze, jest od niej zdrowsze. Po drugie, maślane ciasteczka są znacznie smaczniejsze. Masło powinno mieć minimum 82 proc. tłuszczu. Do ciasta można dodać szczyptę soli. Zamiast cukru wanilinowego można użyć domowego cukru z prawdziwą wanilią. Zagniecione ciasto można podzielić na dwie, trzy lub więcej części i do każdego dodać inny składnik (np. kakao, mak, a jedną wersję zostawić bez dodatków). Do wyciskania ciastek warto zaangażować dzieci. Ciasteczka przed upieczeniem możemy posmarować np. marmoladą. Ciastka najlepiej studzić na kratce, a jeśli nie ma takiej możliwości – na blaszce i dopiero go z niej zsunąć. Aby uzyskać idealną konsystencję, ciasto przed upieczeniem nie może być ani za rzadkie, ani za twarde. Ciasteczka po upieczeniu najlepiej przechowywać w puszce. Z białek, które zostaną po wykorzystaniu żółtek, można zrobić np. bezy. Warto przy okazji pamiętać, że białka bardzo dobrze się mrożą.
Jaka maszynka?
W sklepach gospodarstwa domowego można dostać maszynki (szpryce) do wyciskania ciastek. Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jaka maszynka jest najlepsza – to kwestia przyzwyczajenia, preferencji i upodobań. Warto wybrać maszynkę wyposażoną w różne wkładki umożliwiające wyciskanie ciastek w odmiennych wzorach (prostokąty, kwiatki, kwadraty, ale też gwiazdki, misie itd.). Dodatkowym atutem będzie możliwość założenia końcówek do dekorowania oraz np. do nadziewania pączków.
Zwróć uwagę, czy:
- Maszynka jest łatwa w obsłudze.
- Można maszynkę łatwo rozłożyć na części, szybko umyć i ponownie złożyć.
- Maszynka jest wykonana ze stali nierdzewnej, ewentualnie wysokiej jakości tworzywa sztucznego wolnego od BPA (bisfenolu A).
- Maszynka jest wyposażona w wygodny uchwyt ułatwiający jej obsługę.
- Maszynka jest w 100 procentach bezpieczna dla żywności.
- Do maszynki dołączone jest pudełko na dyski do wyciskania ciasteczek w różnych wzorach – będzie to dodatkowy atut urządzenia.