Z czego je zrobić?
Podstawowy przepis na ciastka z maszynki jest prosty. Zagniatamy ciasto kruche, do którego potrzebna jest mąka, żółtko lub całe jajko, cukier (zwykły, drobny albo puder) i masło. Można dodać też kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny (grecki). Niektórzy do ciasta dodają cukier albo ekstrakt waniliowy, odrobinę proszku do pieczenia i inne składniki według uznania (np. sok z cytryny, skórę z cytryny bądź pomarańczy, kakao, jeśli ciastka mają być ciemne, ekstrakt migdałowy bądź śmietankowy itp. Warto dodać też inne dodatki, które zmienią smak naszych wypieków (mak, czarnuszkę, cynamon). Wszystkie składniki wystarczy zagnieść – składniki można posiekać nożem albo zmiksować w malakserze. Zagniecione w kulę ciasto należy umieścić w lodówce (przynajmniej na 20-30 minut), a po schłodzeniu wyciskać ciasteczka przez maszynkę. Uzyskane w ten sposób ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez kilka lub kilkanaście minut do zrumienienia (w 180–200 stopniach). Niektórzy uwielbiają ciasteczka mocno przypieczone, inni natomiast zadowalają się bladymi okazami – warto spróbować obu wersji.