Jak go przygotować?
Seler naciowy niestety nie cieszy się popularnością w polskiej kuchni. Nie każdy przekonał się do jego intensywnego i czasem gorzkiego smaku. Ale przecież może on być doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek, a dla przełamania smaku skrop go sokiem z cytryny albo pomieszaj z kawałkami jabłka.
Pamiętaj, że przed przyrządzeniem selera warto obrać go z zewnętrznych, twardych włókien. Seler naciowy smakuje najlepiej solo – pokrój go w paseczki i chrup zamiast chipsów podczas oglądania telewizji. Ale będzie jeszcze smaczniejszy w połączeniu z dipem na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i odrobiny parmezanu. Świeże warzywo jest także wyśmienitym dodatkiem do wytrawnych drinków np. krwawej Mary. Możesz także przygotować z niego dodatek do dania głównego. Pokrój łodygę w plasterki i obsmaż na oleju rzepakowym lub obgotuj. Potem posyp tartym żółtym serem i wstaw na chwilę do piekarnika, aż się lekko przyrumieni. Smakowitym pomysłem jest napełnienie łodyg selera farszem z twarożku ze szczypiorkiem i posiekaną papryką. Poszatkowanymi łodygami możesz wzbogacać smak zupy czy zapiekanki, ale równie aromatycznym dodatkiem będą świeże listki selera naciowego.