Chrup na zdrowie i ty!
Seler naciowy został przez Polaków trochę zapomniany, a szkoda, bo jest zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim smaczny. Te cechy zostały docenione przez amerykańskie modelki i gwiazdy show-biznesu, które pod niebiosa wychwalają skutki picia skoku z selera naciowego i jabłek. Ale to warzywo to także doskonały dodatek do innych potraw oraz pyszna, zdrowa przekąska. Dlatego powinien często gościć na naszych stołach, tym bardziej że coraz częściej możemy kupić go za grosze w dyskoncie. Właśnie teraz jest w promocji w Lidlu, gdzie zapłacisz za niego mniej niż 2,50 za sztukę.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Źródło zdrowia
Seler naciowy zawiera dużo wody (94 proc.), co sprawia, że jest niezwykle niskokalorycznym warzywem. W 100 g znajdziemy tylko 10 kcal. To świetna wiadomość dla osób, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo ma w sobie sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i na długo zapewnia uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu.
Warzywo to jest także bogate w olejki eteryczne, które pobudzają procesy trawienne oraz działają uspokajająco na centralny układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem. W selerze kryje się również solidna dawka witaminy C oraz cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu oraz fosforu. Nic więc dziwnego, że sok wyciskany z selera naciowego w połączeniu z jabłkiem pobudza przemianę materii, usuwa toksyny, likwiduje obrzęki, wzmacnia skórę oraz poprawia kondycję skóry.
Jak kupić najlepszy?
Seler naciowy jest dostępny w dyskontach przez cały rok. Warto także skusić się na produkt promocyjny, ale przed zakupem warto sprawdzić jego jakość. Należy wybierać dość twarde łodygi, o jasnozielonym kolorze i świeżo wyglądających listkach. Im ciemniejsze warzywo, tym silniejszy będzie miało smak. Seler bywa słodki lub gorzki, niestety, jaki wkładamy do koszyka, nie możemy stwierdzić na podstawie wyglądu. Jednak warto przeprowadzić prosty test. Jeśli poskrobana paznokciem nasada łodygi pachnie dość "gorzko", z dużym prawdopodobieństwem tak też będzie smakować.
Selera naciowego możesz trzymać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Ale by poleżał tak długo, powinieneś owinąć go kilkoma warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Nie umieszczaj też warzywa w najzimniejszych zakamarkach chłodziarki, ponieważ łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczne.
Jak go przygotować?
Seler naciowy niestety nie cieszy się popularnością w polskiej kuchni. Nie każdy przekonał się do jego intensywnego i czasem gorzkiego smaku. Ale przecież może on być doskonałym dodatkiem do sałatek i surówek, a dla przełamania smaku skrop go sokiem z cytryny albo pomieszaj z kawałkami jabłka.
Pamiętaj, że przed przyrządzeniem selera warto obrać go z zewnętrznych, twardych włókien. Seler naciowy smakuje najlepiej solo – pokrój go w paseczki i chrup zamiast chipsów podczas oglądania telewizji. Ale będzie jeszcze smaczniejszy w połączeniu z dipem na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i odrobiny parmezanu. Świeże warzywo jest także wyśmienitym dodatkiem do wytrawnych drinków np. krwawej Mary. Możesz także przygotować z niego dodatek do dania głównego. Pokrój łodygę w plasterki i obsmaż na oleju rzepakowym lub obgotuj. Potem posyp tartym żółtym serem i wstaw na chwilę do piekarnika, aż się lekko przyrumieni. Smakowitym pomysłem jest napełnienie łodyg selera farszem z twarożku ze szczypiorkiem i posiekaną papryką. Poszatkowanymi łodygami możesz wzbogacać smak zupy czy zapiekanki, ale równie aromatycznym dodatkiem będą świeże listki selera naciowego.
Przepis na lekką sałatkę z selerem naciowym
Składniki: 2 zielone jabłka, seler naciowy, orzechy włoskie, mix ulubionych sałat, majonez, 1/2 cytryny.
Przygotowanie: Jabłko umyj i pokrój razem ze skórką w półplasterki. Seler naciowy opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Orzechy poszatkuj, a 2 łyżki majonezu wymieszaj z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieść w misce i zajadaj. Smacznego!