Jak kupić najlepszy?
Seler naciowy jest dostępny w dyskontach przez cały rok. Warto także skusić się na produkt promocyjny, ale przed zakupem warto sprawdzić jego jakość. Należy wybierać dość twarde łodygi, o jasnozielonym kolorze i świeżo wyglądających listkach. Im ciemniejsze warzywo, tym silniejszy będzie miało smak. Seler bywa słodki lub gorzki, niestety, jaki wkładamy do koszyka, nie możemy stwierdzić na podstawie wyglądu. Jednak warto przeprowadzić prosty test. Jeśli poskrobana paznokciem nasada łodygi pachnie dość "gorzko", z dużym prawdopodobieństwem tak też będzie smakować.
Selera naciowego możesz trzymać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Ale by poleżał tak długo, powinieneś owinąć go kilkoma warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Nie umieszczaj też warzywa w najzimniejszych zakamarkach chłodziarki, ponieważ łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczne.