Źródło zdrowia
Seler naciowy zawiera dużo wody (94 proc.), co sprawia, że jest niezwykle niskokalorycznym warzywem. W 100 g znajdziemy tylko 10 kcal. To świetna wiadomość dla osób, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo ma w sobie sporo błonnika, który pęcznieje w żołądku i na długo zapewnia uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu.
Warzywo to jest także bogate w olejki eteryczne, które pobudzają procesy trawienne oraz działają uspokajająco na centralny układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem. W selerze kryje się również solidna dawka witaminy C oraz cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu oraz fosforu. Nic więc dziwnego, że sok wyciskany z selera naciowego w połączeniu z jabłkiem pobudza przemianę materii, usuwa toksyny, likwiduje obrzęki, wzmacnia skórę oraz poprawia kondycję skóry.