Klasyki kuchni żydowskiej
Warto jednak poznać "klasyki" kuchni żydowskiej, które bez trudu przygotujemy samodzielnie. Oto kilka z nich.
Chała
Zapleciona w warkocz pszenna bułka, zwana w Polsce chałką, jest tradycyjnie jedzona w szabat (w judaizmie ostatni dzień każdego tygodnia, czyli sobota). Choć słodka, świetnie smakuje także z wędliną.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 125 ml ciepłego mleka, 150 g masła, 80 g cukru, 30 g drożdży, jajko, 3 żółtka, 50 g rodzynek, szczypta soli
Drożdże rozprowadzamy w mleku i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno jajko i żółtka. Wsypujemy rodzynki i mąkę, dodajemy szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Później dzielimy na trzy części, z każdej formujemy wałek i splatamy w warkocz, końcówki zaginając po spód. Pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Smarujemy roztopionym masłem i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.