Czym jest koszerność?
Koszerność to słowo-klucz w opisie tej kuchni. Oznacza zbiór reguł wywodzących się wprost z tzw. Pięcioksięgu Mojżeszowego (pięć pierwszych ksiąg Biblii) i wskazujących produkty dozwolone do spożywania przez religijnych Żydów. Do pokarmów "czystych" (zwanych "kaszer") należy np. drób, niektóre gatunki mięsa (m.in. wołowina, jagnięcina, koźlina), ryby (ale tylko takie, które posiadają łuski), jajka, owoce (powinny pochodzić z drzew rosnących co najmniej trzy lata), warzywa czy produkty zbożowe. Na liście koszernych przysmaków znajduje się też... coca-cola (główny rabin izraelskiego miasta Bene Berak, gdzie znajduje się jedna z największych na świecie rozlewni słynnego napoju, należy do nielicznego grona osób, które znają jego recepturę). Za pokarmy "nieczyste" uznaje się natomiast wieprzowinę, koninę, dziczyznę i większość owoców morza.