Klasyczny tatar wołowy
Sekret udanego tatara tkwi wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzi się wołowa polędwica. Musi być ona jak najlepszej jakości, a więc świeża i pochodząca ze sprawdzonego miejsca, dlatego nie warto na niej oszczędzać. Do tego ulubione dodatki i pyszna przystawka gotowa.
Składniki:150 g mięsa wołowego, cebula pokrojona w kostkę, 2 ogórki konserwowe, żółtko, olej, musztarda sól, pieprz.
Przygotowanie: mięso siekamy. Dodajemy olej oraz odrobinę ostrej musztardy. Na talerzu układamy mięso, otaczamy poszatkowaną cebulką i ogórkiem konserwowym. W mięsie robimy wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy surowe żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tatara możemy podać: oliwki, kapary, korniszony, marynowane grzyby, natkę pietruszki, sardynki w oleju z puszki, anchois, majonez, przyprawę Maggi, tabasco, sos Worcestershire, musztardę (Dijon lub sarepską), oliwę z oliwek, sherry, sok z cytryny.