Sekret idealnego tatara

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

Obraz
© Shutterstock.com

Befsztyk tatarski, czyli potrawa przygotowywana z surowego mięsa wołowego, to klasyczna przystawka. Przygotowanie dobrego tatara nie jest trudne. Tak naprawdę sekret tkwi w wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań.

/ 5Wybieramy mięso na tatara

Obraz
© Shutterstock.com

Wiele osób uważa, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiego mięsa użyjemy do przygotowania potrawy.

Wołowina musi być świeża i pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Wówczas nie musimy martwić się o bakterie i pasożyty. Jajko także powinno być jak najlepszej jakości. Pamiętajmy również, by tatara spożyć w ciągu trzech godzin od przygotowania. Do przyrządzenia dobrego tatara najlepsza będzie polędwica – ma piękny kolor, mało błon i jest soczysta. Możesz także użyć udźca lub rostbefu. Nie warto oszczędzać na jakości – im wyższa klasa wołowiny, tym lepiej. Najbardziej wykwintny jest siekany befsztyk tatarski, jednak siekanie wymaga nieco wprawy i jest dość czasochłonnym zajęciem. Mięso najpierw należy pokroić w poprzek włókiem na cienkie plastry, a następnie drobno poszatkować. Oczywiście jeśli przygotowujemy tatara na duże przyjęcie, możemy sobie ułatwić sprawę, używając maszynki do mielenia mięsa.

/ 5Podajemy tatara

Obraz
© Shutterstock.com

Wybór dodatków do tatara jest kwestią indywidualnych upodobań. Klasycznie potrawę podaje się z żółtkiem i cebulą. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mięsa można też dodać oliwę lub odrobinę wody. Cebulę można wymieszać z mięsem lub podać osobno. Natomiast żółtko przeważnie wybijamy w zagłębienie na środku uformowanej porcji tatara lub serwujemy je w specjalnym kieliszku do jajek.

Pozostałe dodatki układamy wokół mięsa, tak by każdy mógł sobie wybrać to, co lubi. Befsztyk tatarski możemy podawać gościom w małych porcjach, z drobno pokrojonymi dodatkami ułożonymi wokół mięsa. Możemy też podać tatar w większym naczyniu, z którego każdy nabierze dla siebie porcję mięsa i dobierze odpowiadające mu dodatki. Tatar najlepiej smakuje z białym lub ciemnym pieczywem. Nie podajemy go natomiast z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Jeśli zaś chodzi o alkohol, to klasycznym zestawieniem będzie tatar z zimną, czystą wódką. Możemy również zdecydować się na czerwone wytrawne wino Pinot Noir.

/ 5Tatar na świecie

Obraz
© Shutterstock.com

Belgowie zajadają się natomiast tatarem z frytkami. Włosi uwielbiają carpaccio, czyli cienko pokrojone plasterki surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, polane oliwą i sokiem z cytryny, podawane z sałatami oraz cienko pokrojonym serem. W Peru surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Ta potrawa nazywa się ceviche. Z kolei w Chile jada się crudos, czyli danie do złudzenia przypominające naszego tatara. Siekaną wołowinę układa się na kromce chleba, dodaje odrobinę soku z cytryny, drobno pokrojoną cebulę oraz sos na bazie jogurtu i majonezu. W Kanadzie do przygotowania tatara używa się natomiast mięsa z bawoła. Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi warzywami. W Armenii i Turcji na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur.

/ 5Klasyczny tatar wołowy

Obraz
© Shutterstock.com

Sekret udanego tatara tkwi wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzi się wołowa polędwica. Musi być ona jak najlepszej jakości, a więc świeża i pochodząca ze sprawdzonego miejsca, dlatego nie warto na niej oszczędzać. Do tego ulubione dodatki i pyszna przystawka gotowa.

Składniki:150 g mięsa wołowego, cebula pokrojona w kostkę, 2 ogórki konserwowe, żółtko, olej, musztarda sól, pieprz.
Przygotowanie: mięso siekamy. Dodajemy olej oraz odrobinę ostrej musztardy. Na talerzu układamy mięso, otaczamy poszatkowaną cebulką i ogórkiem konserwowym. W mięsie robimy wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy surowe żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tatara możemy podać: oliwki, kapary, korniszony, marynowane grzyby, natkę pietruszki, sardynki w oleju z puszki, anchois, majonez, przyprawę Maggi, tabasco, sos Worcestershire, musztardę (Dijon lub sarepską), oliwę z oliwek, sherry, sok z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny