Sekret idealnego tatara

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

Obraz
© Shutterstock.com

Befsztyk tatarski, czyli potrawa przygotowywana z surowego mięsa wołowego, to klasyczna przystawka. Przygotowanie dobrego tatara nie jest trudne. Tak naprawdę sekret tkwi w wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań.

/ 5Wybieramy mięso na tatara

Obraz
© Shutterstock.com

Wiele osób uważa, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiego mięsa użyjemy do przygotowania potrawy.

Wołowina musi być świeża i pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Wówczas nie musimy martwić się o bakterie i pasożyty. Jajko także powinno być jak najlepszej jakości. Pamiętajmy również, by tatara spożyć w ciągu trzech godzin od przygotowania. Do przyrządzenia dobrego tatara najlepsza będzie polędwica – ma piękny kolor, mało błon i jest soczysta. Możesz także użyć udźca lub rostbefu. Nie warto oszczędzać na jakości – im wyższa klasa wołowiny, tym lepiej. Najbardziej wykwintny jest siekany befsztyk tatarski, jednak siekanie wymaga nieco wprawy i jest dość czasochłonnym zajęciem. Mięso najpierw należy pokroić w poprzek włókiem na cienkie plastry, a następnie drobno poszatkować. Oczywiście jeśli przygotowujemy tatara na duże przyjęcie, możemy sobie ułatwić sprawę, używając maszynki do mielenia mięsa.

/ 5Podajemy tatara

Obraz
© Shutterstock.com

Wybór dodatków do tatara jest kwestią indywidualnych upodobań. Klasycznie potrawę podaje się z żółtkiem i cebulą. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mięsa można też dodać oliwę lub odrobinę wody. Cebulę można wymieszać z mięsem lub podać osobno. Natomiast żółtko przeważnie wybijamy w zagłębienie na środku uformowanej porcji tatara lub serwujemy je w specjalnym kieliszku do jajek.

Pozostałe dodatki układamy wokół mięsa, tak by każdy mógł sobie wybrać to, co lubi. Befsztyk tatarski możemy podawać gościom w małych porcjach, z drobno pokrojonymi dodatkami ułożonymi wokół mięsa. Możemy też podać tatar w większym naczyniu, z którego każdy nabierze dla siebie porcję mięsa i dobierze odpowiadające mu dodatki. Tatar najlepiej smakuje z białym lub ciemnym pieczywem. Nie podajemy go natomiast z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Jeśli zaś chodzi o alkohol, to klasycznym zestawieniem będzie tatar z zimną, czystą wódką. Możemy również zdecydować się na czerwone wytrawne wino Pinot Noir.

/ 5Tatar na świecie

Obraz
© Shutterstock.com

Belgowie zajadają się natomiast tatarem z frytkami. Włosi uwielbiają carpaccio, czyli cienko pokrojone plasterki surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, polane oliwą i sokiem z cytryny, podawane z sałatami oraz cienko pokrojonym serem. W Peru surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Ta potrawa nazywa się ceviche. Z kolei w Chile jada się crudos, czyli danie do złudzenia przypominające naszego tatara. Siekaną wołowinę układa się na kromce chleba, dodaje odrobinę soku z cytryny, drobno pokrojoną cebulę oraz sos na bazie jogurtu i majonezu. W Kanadzie do przygotowania tatara używa się natomiast mięsa z bawoła. Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi warzywami. W Armenii i Turcji na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur.

/ 5Klasyczny tatar wołowy

Obraz
© Shutterstock.com

Sekret udanego tatara tkwi wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzi się wołowa polędwica. Musi być ona jak najlepszej jakości, a więc świeża i pochodząca ze sprawdzonego miejsca, dlatego nie warto na niej oszczędzać. Do tego ulubione dodatki i pyszna przystawka gotowa.

Składniki:150 g mięsa wołowego, cebula pokrojona w kostkę, 2 ogórki konserwowe, żółtko, olej, musztarda sól, pieprz.
Przygotowanie: mięso siekamy. Dodajemy olej oraz odrobinę ostrej musztardy. Na talerzu układamy mięso, otaczamy poszatkowaną cebulką i ogórkiem konserwowym. W mięsie robimy wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy surowe żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do tatara możemy podać: oliwki, kapary, korniszony, marynowane grzyby, natkę pietruszki, sardynki w oleju z puszki, anchois, majonez, przyprawę Maggi, tabasco, sos Worcestershire, musztardę (Dijon lub sarepską), oliwę z oliwek, sherry, sok z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja