Polskie przysmaki: albo uwielbiasz, albo nie znosisz

Mają tylu zachwyconych miłośników, co zniesmaczonych przeciwników. Obok wielu tradycyjnych polskich dań trudno przejść obojętnie, bo albo się je kocha, albo szczerze nie cierpi. Poznaj potrawy, które potrafią skłócić wybrednych smakoszy.

Obraz

/ 101. Salceson

Obraz
© flickr.com/Ron Dollete/cc/at/ndw

Dobrze przyrządzony i doprawiony, może smakować naprawdę fantastycznie. Wygląda też apetycznie, z pewnością ciekawiej niż zwykła szynka albo kiełbasa. Co bardziej delikatnych konsumentów mierzi jednak sam pomysł wzięcia do ust głowizny (zwykle języka oraz uszu, rzadziej mózgu i oczu). Rzeszę najbardziej oddanych miłośników tej wędliny znajdziemy przede wszystkim wśród nieco starszego pokolenia, ale również wielu koneserów kierujących się wyłącznie smakiem, a nie tradycją, docenia ten produkt.

/ 102. Czernina

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Podobno najlepiej nie wiedzieć, z czego jest zrobiona, tylko po prostu zjeść ze smakiem i zakochać się w tej nietypowej zupie, znanej jako czarna polewka, podawanej według staropolskiej tradycji konkurentowi o rękę panny jako odpowiedź odmowna. Charakterystyczny smak potrawy na bazie rosołu oraz krwi (zwykle z kaczki, kury lub królika, dawniej również gęsi) z dodatkiem m.in. cukru i octu, przypada do gustu tylko niektórym koneserom o wyrafinowanym guście; inni po prostu nie trawią tego typu połączeń.

/ 103. Kaszanka

Obraz
© flickr.com/bartolini/cc/at

Ciąży na niej piętno dania mało wystawnego, przeznaczonego dla niezbyt wybrednego podniebienia. Zestaw składników, czyli kasza, krew oraz podroby, teoretycznie zdają się potwierdzać tę teorię, jednak w rzeczywistości kaszanka może sprostać gustom nawet bardzo wymagającego smakosza.

/ 104. Golonka

Obraz
© flickr.com/avlxyz/cc/at/sa

Upieczona w starannie dobranych przyprawach, podana z zimnym piwem, stanowi kwintesencję solidnego obiadu, po którym trudno wstać od stołu. Smakosze śnią o tym daniu po nocach, podczas gdy przeciwnicy aż wzdragają się na myśl o sztuce tłustego mięsa polanego zawiesistym sosem, uznawanego za jedną z największych bomb kalorycznych.

/ 105. Flaki

Obraz
© Wikimedia Commons/Alina Zienowicz/cc 3.0/at/sa

Wołowe flaki gotowane w zupie, przyprawione na ostro i jedzone zazwyczaj z chlebem, wpisały się w kulinarne zwyczaje wielu rodzin. Mamy sentyment do tej pożywnej potrawy, jednak oprócz grona zadeklarowanych miłośników zaskarbiła ona sobie również rzeszę krytyków, którym nie pasuje ani zapach, ani smak, ani konsystencja, ani nawet sam pomysł jedzenia kawałków żołądków.

/ 106. Chleb ze smalcem

Obraz
© flickr.com/UnorthodoxY/cc/at/sa

Danie najprostsze z możliwych - kromka świeżego, chrupiącego chleba, najlepiej wiejskiego, posmarowana smalcem - robi furorę na rozmaitych imprezach masowych oraz w restauracjach szczycących się staropolską kuchnią. Ten niby pospolity przysmak z jednej strony cieszy się dużą popularnością, jednak z drugiej ze względu na wysoką kaloryczność oraz zawartość nasyconych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego budzi oburzenie niemal każdego dietetyka.

/ 107. Krupnik

Obraz
© flickr.com/semarr/cc/at

Zupa na wywarze jarzynowo-mięsnym to oczywiście nic wyjątkowego czy kontrowersyjnego, ale gdy zgodnie z nazwą dodamy do niej krup - czyli po prostu kaszy - w oczach co bardziej wybrednych konsumentów danie takie traci wszelki urok, a nawet pozory jadalności. Kasza pływająca w bulionie niektórych po prostu odrzuca od talerza, podczas gdy inni ze smakiem pochłaniają całą porcję i jeszcze proszą o dokładkę.

/ 108. Bigos

Obraz
© sxc.hu

Wierni fani bigosu niemal jak herezję traktują deklarację, że ktoś nie lubi tego prawdziwie staropolskiego dania. Ciężkie, treściwe danie rzeczywiście jednak budzi mieszane odczucia: albo się za nim szaleje, albo w ogóle nie jada.

/ 109. Wątróbka z cebulą

Obraz
© flickr.com/xurde/cc/at/sa

Przyrządzanie tej niezbyt wykwintnej, ale cenionej i chętnie zajadanej potrawy niektórych domowników przyciąga do kuchni, innych wręcz wygania z domu. Odpowiedzialny za te antagonizmy jest w znacznej mierze intensywny zapach podczas smażenia oraz równie wyrazisty smak dania, wobec którego niełatwo zachować obojętność.

10 / 1010. Tatar

Obraz
© flickr.com/ilastras/cc/at

Wpisany na stałe w obraz ważnej, a zarazem swobodnej rodzinnej uroczystości, tatar zawsze błyskawicznie znika ze stołów, co najlepiej świadczy o tym, jak bardzo jest lubiany. Nie brakuje jednak i osób, które na samą nazwę czy widok surowej siekanej wołowiny z surowym jajkiem oraz cebulą krzywią się, pełni niesmaku. Miłośnikom dania wcale to nie przeszkadza - zostaje więcej dla nich.

mb

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść