Tatar na świecie
Belgowie zajadają się natomiast tatarem z frytkami. Włosi uwielbiają carpaccio, czyli cienko pokrojone plasterki surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, polane oliwą i sokiem z cytryny, podawane z sałatami oraz cienko pokrojonym serem. W Peru surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Ta potrawa nazywa się ceviche. Z kolei w Chile jada się crudos, czyli danie do złudzenia przypominające naszego tatara. Siekaną wołowinę układa się na kromce chleba, dodaje odrobinę soku z cytryny, drobno pokrojoną cebulę oraz sos na bazie jogurtu i majonezu. W Kanadzie do przygotowania tatara używa się natomiast mięsa z bawoła. Narodową potrawą w Erytrei i Etiopii jest gored gored, czyli pokrojona w kostkę surowa wołowina, serwowana z delikatnym serem lub gotowanymi zielonymi warzywami. W Armenii i Turcji na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur.